Linkovi

Obama se pridružio drugim svetski liderima na konferenciji o klimatskim promenama


Američki predsednik Barak Obama rekao je svetskim liderima, okupljenim u Kopenhagenu na poslednjem danu konferencije o klimatskim promenama, da je vreme da se "svetske nacije slože oko jednog zajedničkog cilja."

Posle dve nedelje diskusija pregovarači nisu uspeli da se dogovore o smanjenju oslobađanja štetnih gasova, koje mnogi naučnici okrivljuju za globalno zagrevanje.

Mediji izveštavaju da se u nacrtu sporazuma, koji još može da se promeni, ne pominje obaveza industrijski razvijenih zemalja da znatno smanje zagađivanje atmosfere, uprkos početnom cilju da se o tome donese zakonski obavezujući dokument.

Priznajući da ima zemalja koje misle da Sjedinjene Države ne čine dovoljno po tom pitanju, predsednik Obama je rekao da svetski lideri moraju da prihvate sporazum, čak ako nije savršen.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, pozvao je danas učesnike konferencije da nastave rad sa "hrabrošću, zdravim razumom i spremnošću na kompromise."

Dve najveće prepreke sklapanju sporazuma su odbijanje Sjedinjenih Država da predlože veća smanjenja oslobađanja štetnih gasova i odbijanje Kine da dozvoli verifikaciju njenih mera za smanjenje zagađivanja atmosfere.

XS
SM
MD
LG