Linkovi

Veći broj nezaposlenih u SAD


Sekretarijat za rad danas je objavio podatak da je broj Amerikanaca koji su ostali bez posla skočio za 7 hiljada na 10 odsto. Rezultati najnovije ankete koju su sproveli TV mreža ABC i Vašington Post, jasno pokazuje vezu izmedju ovih podataka i raspoloženja medju prosečnim Amerikancima.

Za one bez posla, praznična sezona nije donela mnogo radosti. U to spada 480 hiljada Amerikanaca koji su prošle nedelje podneli zahtev za nadoknadu za nezaposlene. Broj nezaposlenih je, prema najnovijim podacima Sekretarijata za rad, skočio drugu nedelju zaredom. Briga za lično finansijsko stanje očito je uticala na opštu sliku koju Amerikanci imaju o stanju ekonomije.

Polovina ispitanika u najnovijem istraživanju javnog mnjenja, koje su sproveli TV mreža ABC i Vašington Post, mišljenja je da je ekonomski oporavak počeo, ali se gotovo isti broj, tačnije 49 odsto, sa tim ne slaže. Za razliku od toga, samo 13 odsto misli da je recesija završena u odnosu na 86 odsto koji problemima još ne vide kraj. To je 4 odsto više pesmista u odnosu na istraživanje koje je obavljeno prošlog meseca. Nezaposlenost u Americi je sada dostigla 10 odsto što je prokomentarisao i predsednik.

„Moj cilj za naredne tri godine je da obezbedim ne samo ukupni ekonomski rast već i nova radna mesta koja će ljudima omogućiti da plaćaju kredite za kuće i da šalju svoju decu na koledž“, kazao je predsjednik Barak Obama.

To je nešto čemu se mnogi nadaju. Predstavnički dom je juče usvojio predlog za 154 milijardi dolara dodatne pomoći. Novac bi trebalo da se uloži u infrastrukturu, kao i socijalno i zdravstveno osiguranje za nezaposlene. Taj zakon po svemu sudeći neće stupiti na snagu pre iduće godine.


XS
SM
MD
LG