Linkovi

Pakistan: 12 poginulih u napadima bespilotnim letelicama


Pakistanski obavještajni zvaničnici saopštili su da je najmanje 12 osoba poginulo u dva napada, po svemu sudeći, američkih bespilotnih letjelica u plemenskim oblastima na granici sa Avganistanom.

Meta prvog napada u Sjevernom Vaziristanu, utočištu Talibana, bilo je vozilo u kome su navodno bili ekstremisti. Nekoliko sati kasnije, u istom području, više bespilotnih letjelica ispalilo je sedam projektila na položaje ekstremista. Zvaničnici navode da bi broj žrtava mogao da bude veći.

Napadi su izvedeni dan nakon što je pakistanski Vrhovni sud odbacio zahtjev o amnestiji za predsjednika Asifa Alija Zardarija i 8000 drugih političara, službenika i poslovnih ljudi, navodeći da je to u suprotnosti sa ustavom. Opozicija je pozvala Zardarija da podnese ostavku, ali je njegov portparol kazao da pakistanski predsjednik ne namjerava to da uradi. Zardari i dalje ima imunitet od krivičnog gonjenja, ali analitičari ističu da bi vlada mogla da bude dodatno oslabljena ukoliko budu podignute optužnice protiv njegovih političkih saveznika.

XS
SM
MD
LG