Linkovi

Iran izvršio novu raketnu probu


Iran je danas uspješno izvršio probu poboljšane verzije jedne od raketa srednjeg dometa. Državna televizija emitovala je snimke lansiranja rakete Sedžil 2, koja ima domet od oko 2000 kilometara i može da pogodi Izrael i američke baze na jugoistoku Evrope. Iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi kazao je državnoj televiziji da je raketu, koja bi trebalo da spriječi moguće napade, nemoguće uništiti zbog brzine i mogućnosti za manevrisanje.

Portparol Bijele kuće kazao je da će najnoviji potez iranskih vlasti, koji je prema ocjeni Vašingtona u suprotnosti sa tvrdnjama Teherana o mirnodopskim namjerama, osnažiti riješenost međunarodne zajednice da se suprostavi Iranu zbog nuklearnog programa. Britanski premijer Gordon Braun kazao je da najnovija raketna proba potvrđuje opravdanost uvođenja dodatnih sankcija protiv Teherana, koji je u sporu sa Zapadom zbog nuklearnog programa.

Američki zakonodavci juče su odobrili sankcije protiv stranih kompanija koje prodaju gorivo Iranu. Kongresmen Hauard Berman kazao je da nova mjera, koju treba da odobri i Senat, odgovor na odbijanje iranskih vlasti da prihvate napore predsjednika Baraka Obame na uspostavljanju direktne komunikacije sa Teheranom.

XS
SM
MD
LG