Linkovi

Ferhagen: Verujem u evropsku budućnost Srbije


Holandija je do sada uložila u Srbiju oko 50 miliona evra kako bi pomogla tranziciju, a ekonomska saradnja dve zemlje ima mogućnosti za proširenje. Ovo su osnovni podaci koje je tokom današnje posete Beogradu izneo holandski ministar inostranih poslova Maksim Ferhagen. Međutim, u prvom planu su ipak bila druga pitanja - poput Haga i evrointegracija Srbije.

Holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen, koji je tokom današnjeg boravka u Beogradu razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, poručio je da veruje u evropsku budućnost Srbije. Međutim, Ferhagen, koji je u Srbiju došao nakon što je Holandija dozvolila odmrzavanje trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, kaže da je njegova zemlja promenila stav nakon izveštaja Serža Bramerca o napretku saradnje Srbije sa Tribunalom i da očekuje nastavak saradnje:

"Od suštinskog je značaja da Srbija nastavi da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom. Kao i da uhapsi i izruči poslednje optužene, uključujući i Ratka Mladića."

Ovo nije u cilju zadovoljenja Holandije, mene lično ili Evrope, već Srbija treba da okonča saradnju zbog same sebe, dodao je Ferhagen i poručio da će Holandija prema Srbiji, kao i prema drugim zemljama zapadnog Balkana biti stroga, ali pravedna.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić preneo je uverenje da sledeći izveštaj glavnog haškog tužioca može biti samo bolji nego ovaj poslednji:

"Taj uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom je nešto čemu će ova Vlada Srbije ostati u potpunosti posvećena. A u svakom slučaju naša saradnja sa Haškim tribunalom će trajati do potpunog okončanja, a to znači da više nema begunaca."

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je takođe razgovarao sa Ferhagenom poručio je da će Srbija nastaviti da čini sve da uhapsi i prebaci u Hag prebaci preostalu dvojicu optuženika, ističe se u saopštenju iz kabineta. Predsednik Srbije je naveo da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji u najpogodnijem trenutku.

Tokom dana ministar spoljnih poslova Holandije je sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem potpisao Memorandum o razumevanju između vlada dve zemlje, koji ima za cilj pružanje podrške Srbiji u pogledu ispunjavanja zahteva za potrebe budućeg članstva u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG