Linkovi

Sukob danske policije sa demonstrantima u Kopenhagenu

  • Vesti Amerike

Danski policajci su danas koristeći suzavac i palice sprečili pokušaj više stotina demonstranata da se probiju kroz barikade u Kopenhagenu, koje okružuju mesto održavanja međunarodne konferencije o klimatskim promenama.

Vlasti kažu da je ispred Bela centra uhapšeno više od 200 ljudi.

Unutar zgrade, aktivisti su održali sedeći protest zbog izbacivanja članova jedne ekološke grupe za koju kažu da je bila akreditovana, ali da joj nije dozvoljeno da učestvuje u radu konferencije.

S obzirom da bi skup trebalo da završi rad u petak, a da još nije postignut nikakav dogovor, bivša danska ministarka za borbu protiv klimatskih promena, Koni Hedegard, podnela je danas ostavku na položaj predsedavajuće konferencije. To je omogućilo danskom premijeru, Larsu Lokeu Rasmusenu, da preuzme predsedavanje skupom, dok lideri oko 100 zemalja postepeno pristižu u dansku prestonicu da bi prisustvovali zaasedanju tokom poslednja dva dana.

Pregovarači za sada nisu uspei da se dogovore oko novih ciljeva u smanjivanju oslobađanja štetnih gasova u atmosferu, niti oko toga kako finansirati nastojanja siromašnih zemalja da smanje negativne posledice klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG