Linkovi

Bramerc: Potrebni su dodatni rezultati


Hoće li iskustva iz Haškog tribunala moći da se primene u Srbiji i kako će to funkcionisati u reformisanom pravosudnom sistemu zemlje - samo su neka od pitanja koja su postavljena na današnjem okruglom stola o radu Haškog tribunala. Skup u Beogradu je organizovalo Udruženje tužilaca Srbije,a bio je prisutan i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Haško tužilaštvo insistira na završetku saradnje sa Srbijom, što podrazumeva da se uhapse preostali begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić, izjavio je danas glavni tužilac Tribunala u Hagu, koji je učestvovao u radu okruglog stola o radu suda u Hagu, održanog u Beogradu. Serž Bramerc kaže da je zadovoljan saradnjom, ali da i dalje veruje da je Mladić u Srbiji:

"Do sada nisam dobio nijedan razlog da poverujem da Ratko Mladić nije u Srbiji. Ali mi verujemo u procene i rad lokalnih vlasti."

Bramerc je istakao da veruje u profesionalizam i aktivnosti koje sprovodi Akcioni tim za lociranje haških optuženika i bezbednosne službe, što je i istaknuto u poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN:

"Ali ono što sam takođe rekao jeste da su potrebni i dodatni rezultrati, jer je hapšenje begunaca od ogromne važnosti. Kao što znate, još uvek postoji veliki broj žrtava koje čekaju hapsenje be-gunaca, kako bi se suočili s pravdom."

Bramerc je u razgovoru sa novinarima nakon skupa rekao i da je svestan značaja izveštaja koji podnosi Savetu bezbednosti:

"Mi jako pravimo razliku između napretka u saradnji, što je tehničko pitanje, i političkog značaja te saradnje o čemu odlučuje Brisel. Ono što mi radimo i što ćemo ponovo uraditi za šest meseci je procena svih aspekata saradnje kako bi videli gde smo."

Bramerc je izjavio da je posebno zadovoljan saradnjom sa Rasi-mom Ljajićem, koji je danas potvrdio raniju najavu da će podneti ostavku na mesto koordinatora Akcionog tima ukoliko Ratko Mladić do kraja ove godine ne bude izručen Hagu.


XS
SM
MD
LG