Linkovi

Francuska i Etiopija uputile zajednički apel konferenciji o klimatskim promenama


Francuski predsednik Nikola Sarkozi i etiopski premijer Meles Zenavi kažu da su se članice Evropske unije i afričke zemlje složile oko ciljeva za smanjenje oslobađanja ugljendioksida.

Dvojica lidera pozvala su i druge zemlje da pristanu na obaveze iznete u njihovom zajedničkom saopštenju koje je danas objavljeno na konferenciji o klimatskim promenama, u Kopenhagenu.

Francuska i Etiopija, koja zastupa Afriku, zalažu se za reforme i inicijative koje obuhvataju obavezu da se do 2050. godine oslobađanje ugljendioksida smanji na polovinu nivoa iz 1990. godine, kao i izdvajanje sume od 30 milijardi dolara koja bi delimična bila utrošena na suzbijanje uništavanja šuma u zemljama u razvoju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, doputovao je danas u Kopenhagen i pozvao sve strane učesnice konferencije da pristanu na kompromise kako bi do petka postigle dogovor.

U međuvremenu, Kina je optužila razvijene zemlje za odustajanje od nekih obećanja u vezi sa pomaganjem siromašnim zemljama da se izbore sa posledicama klimatskih promena. Predstavnica kineskog Ministarstva inostranih poslova, Đijang Ji, rekla je danas u Pekingu da su sredstva koja su obećale razvijene zemlje manja nego što su zemlje u razvoju očekivale.

XS
SM
MD
LG