Linkovi

SAD se suočavaju sa problemima u obučavanju avganistanskih snaga


Osposobljavanje dobro opremljenih avganistanskih bezbednosnih snaga, predstavlja ključ rata u Avganistanu pod vođstvom Sjedinjenih Država, čak i posle odluke predsednika Obame da uputi još 30 hiljada Amerikanaca u borbu. Američki vojni zapovednici kažu da im to u velikoj meri otežavaju jezičke i kulturološke razlike i nedostatak opreme.

U vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Kandaharu, na jugu Avganistana, američki i avganistanski avijatičari se pripremaju za obuku. Posle osam godina rata u Avganistanu, avganistanski vojnici i njihovi američki savetnici, uspostavili su povremeno zategnute odnose.
Amerikanci pokušavaju da poduče Avganistance zapadnim metodama ratovanja. Ali Avganistanci često obavljaju stvari na svoj način, što je ponekad u sukobu sa trudom koji predvode Sjedinjene Države da se formiraju veće, nezavisnije avganistanske bezbednosne snage.

„Najvažnija lekcija je u stvari da se bude konzervativan i razmišlja različito od obuke koju su imali. Svi su bili obučavani u ruskom stilu – ovo se radi ovako i to je način na koji ćete uvek to da radite,“ kaže kapetan Tajler Renel.

Međutim, nezavisna avganistanska vojska mora da bude sposobna da se prilagođava lukavom neprijatelju. Američki oficiri kažu da im jezička barijera remeti napore da prenesu ovu važnu lekciju. Potpukovnik Persi Denigen nadgleda obuku avganistanskih pilota u Kandaharu:

„U vazduhoplovstvu ima mnogo tehničkih termina, tako da je potrebno vreme da se oni prevedu kako treba i prenesu im se, naročito tokom leta, što je izuzetno teško. Pokušavam da naučim nešto od njihovog jezika da bih donekle smanjio stres i konfuziju. Ali kada pokušate da se bavite tehničkim terminima i procesima funkcionisanja letelice, ništa ne može da zameni sporazumevanje na istom jeziku.“

U pokrajini Logar, američki armijski bataljon je združen sa avganistanskim bataljonom. Amerikanci većinom vode složene misije. Avganistanske trupe dobijauju jednostavnije zadatke, kao što je popunjavanje osoblja za kontrolne tačke na putu. Vodnik Donald Kolmen obilazi avganistanske položaje da bi proverio da li vojnici rade svoj posao:

„Uvek je dobro dok smo ovde. Problemi nastaju kad odemo i to na neki način razumem. Njihovi prigovori ili problemi ili brige su definitivno opravdani. Ništa se u Avganistanu ne događa za dan ili onako brzo kao u Sjedinjenim Državama,“ kaže Kolmen.

Nekoliko kilometara dalje, novi problemi dok američka vojna policija pokušava da pokaže Avganistancima kako da pretražuju vozila. Delujući kao da nisu razumeli, Avganistanci dopuštaju da vozila prođu kontrolnu tačku bez ikakvog pretresa. Potporučnik Armije Gregori Avant napušta prvu kontrolnu tačku i posle dodatnih uputstava objašnjava policiji da počne ponovo na drugom mestu:

„Ovi ovde rade bolje nego na prethodnoj tački. Počinju da razumeju šta je prava svrha kontrolne stanice,“ kaže potporučnik Avant.

XS
SM
MD
LG