Linkovi

Kina: Nedovoljna pomoć siromašnim zemljama


Kina je optužila razvijene zemlje da odustaju od obećanja o pomoći siromašnim državama da se bore protiv klimatskih promjena. Portparolka ministarstva inostranih poslova kazala je da je finansijska podrška ključan uslov za uspjeh na samitu u Kopenhagenu. Takođe je naglasila da su zemlje u razvoju očekivale znatno veću pomoć od one koju su razvijene zemlje do sada obećale.

Razlike su i dalje vidljive na razgovorima o klimatskim promjenama, kojima će krajem nedjelje prisustvovati veliki broj svjetskih lidera, među kojima i predsjednik Barak Obama. Bijela kuća je saopštila da je Obama juče telefonom razgovarao sa premijerima Bangladeša i Etopije kako bi pokušao da postavi osnove za politički sporazum o klimatskim promjenama.

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki-mun je uoči dolaska u Kopenhagen kazao da vjeruje u postizanje dogovora, naglašavajući da bi neuspjeh mogao da imao katastrofalne posljedice. U dansku prijestonicu je, dva dana ranije, doputovao britanski premijer Gordon Braun, kako bi pomogao u približavanju stavova učesnika samita.

XS
SM
MD
LG