Linkovi

Proglašen statut Vojvodine


Posle skoro 20 godina od čuvene «jogurt revolucije» i kasnijih ustavnih promena, Vojvodina je danas ponovo dobila statut, a kako je posle njegovog usvajanja rekao predsednik vojvođanske vlade, nisu tačne tvrdnje da se ovim stvara država u državi ili priprema otcepljenje Vojvodine. Na novi statut treba gledati kao na instrument daljeg razvoja pokrajine, kaže Bojan Pajtić:

"Vojvodina dobija nove razvojne instrumente, kao što je razvojna banka, mogućnost upravljanja Fruškom gorom, mogućnost projektovanja industrijskih zona, i sve druge instrumente koji će omogućiti još veći napredak u oblasti zapošljavanja i poboljšanja kvaliteta življenja građana Vojvodine."

"Statut Vojvodine ne predstavlja model samo za Srbiju, nego i za Evropu. Predstavlja model zaštite, promocije i unapređenju prava svih nacionalnih zajednica. Zajedno sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti stvaraju se preduslovi za stanovnike AP Vojvodine," izjavio je Šandor Egereši, predsednik Skupštine Vojvodine.

Već od 1. januara Vojvodina će početi proces preuzimanja prvih nadležnosti vezanih za rejon Fruške gore, Zavod za zaštitu prirode i inspekcijske službe. Preuzimanje svih nadležnosti – a ima ih ukupno 152-ve, po proceni šefa Poslaničkog kluba Koalicije za evropsku Vojvodinu, Dragoslava Petrovića, trajaće oko dve godine:

"Nisu ni na koji način ugrožena Ustavna opredeljenja kojih smo se do sada držali. A na ovaj način je iskazana jedna trajna opredeljenost da je Vojvodina nerazdvojni deo Srbije, njen deo u ekonomskom, političkom i svakom drugom aspektu."

Za razliku od vladajuće koalicije pokrajinska opozicija danas nije slavila – za narodnjake, naprednjake i radikale novi Statut je i dalje priprema razbijanja Srbije:

"Sigurno je da je ovo tek jedna bitka, a da se rat za Vojvodinu u Srbiji nastavlja i da će se DSS svim demokratskim, pravnim i političkim sredstvima boriti za jednu pravu decentralizaciju, a protiv konfederalizacije Srbije i ovakvog jednog uvoda u rasturanje naše države," izjavio je Borko Ilić iz DSS-a. Slično mišljenje izneo je i Igor Mirović iz SNS-a:

"Nema ni govora o decentralizaciji, nema ni govora o smanjenju troškova, nema ni govora o boljem životu građana, o pomoći privredi. Sve naprotiv."

Zanimljivo je da niko iz zvaničnog Beograda nije prisustvovao današnjem proglašenju Statuta u Novom Sada. Predsednik Boris Tadić je, doduše bio u obilasku Vojvodine, tačnije u Šidu i Sremskoj Mitrovici:

"Imali smo i ozbiljne diskusije o Statutu Vojvodine i moj stav je više negi jasan na tu temu. Sve odluke, svi akti, svi zakoni i sve što se donosi u Srbiji mora da bude postavljeno u svrhu očuvanja integriteta naše semlje," rekao je Tadić.

Inače, pitanje Statuta se prvi našlo pre četrnaest meseci pred poslanicima vojvođanske skupštine, koja ga je usvojila 14. oktobra prošle godine. Srpska skupština potvrdila je Statut i Zakon o utvrđi-vanju nadležnosti Vojvodine tek 30. novembra.


XS
SM
MD
LG