Linkovi

Obama pozvao banke da doprinesu ekonomskom oporavku


Predsjednik Barak Obama rekao je da velike banke moraju da odobre više kredita malim preduzećima i da prestanu sa pokušajima da blokiraju finansijske reforme. Obama je nakon sastanka sa direktorima najvećih banaka u Bijeloj kući naglasio da su tokom finansijske krize hitne vladine pozajmice spasile bankarski sektor, koji sada ima obavezu da pomogne ekonomski oporavak.

Predsjednik Obama, u sinoćnjem intervjuu televiziji SI-BI-ES, nije skrivao nezadovoljstvo direktorima banaka.

“Nisam se kandidovao za predsjednika kako bih pomogao bogatim bankarima na Vol Stritu.

Nakon današnjeg sastanka sa bankarima u Bijeloj kući, Obama je zauzeo blaži stav.

“Moj interes nije da ocrnim bilo koju osobu, instituciju ili industriju. Moj posao je da osiguram da su potrošači i privreda zaštićeni od rizičnih spekulacija i pohlepe, da funkcioniše kreditno tržište, da se kompanije razvijaju i da se ponovo otvaraju radna mjesta i to tempom koji nam je potreban.”

Predsjednik je zatražio od banaka da ponude više kredita malim preduzećima i pomognu milionima Amerikanaca da promijene uslove hipoteka kako bi izbjegli oduzimanje imovine.

“Saglasni smo da treba da pozajmljujemo, ali želimo da osiguramo da se to radi u uslovima koji neće ugroziti banke ili poreske obveznike”, kaže Ričard Dejvis iz Ju-es banke.

Iako su banke ponovo počele da bilježe profit, tokom protekle godine odobrile su 600 milijardi dolara manje zajmova kompanijama. Predstavnici administracije ističu da za to nema opravdanja.

“Građani neće tolerisati situaciju u kojoj plaćaju za zabavu bankara. I bankari isplaćuju sebi ogromne bonuse i zatim ne pozajmljuju”, smatra savjetnik predsjednika Obame Dejvid Akselrod.

Obama smatra da direktori banaka ne bi trebalo da daju povišice i bonuse dok se veliki broj građana i dalje nalazi u lošoj finansijskoj situaciji. Većina velikih banaka isplatila je dug vladi kako bi izbjegla ograničenja zarada. I bankarski gigant Sitigrup danas je najavio da će vratiti 20 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG