Linkovi

Siromašne zemlje napustile konferenciju o klimatskim promenama


Zemlje u razvoju izazvale su haos na konferenciji o klimatskim promenama, koja se održava u Kopenhagenu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Predstavnici nekih od najsiromašnijih zemalja u svetu obustavili su danas učešće u radu konferencije, razgnevljeni slabljenjem podrške za jedan od ključnih sporazuma, koji predviđa smanjenje oslobađanja štetnih gasova.

Zemlje u razvoju, među kojima su mnoge afričke zemlje, želele su produženje važnosti Protokola iz Kjota - jedinog trenutno važećeg sporazuma - koji obavezuje industrijski razvijene zemlje na smanjenje oslobađanja gasova, za koje se veruje da izazivaju globalno zagrevanje. Ali taj pristup nema podršku bogatih zemalja.

Industrijski razvijene zemlje uzvraćaju da Protokol iz Kjota ne važi za Sjedinjene Države, Kinu ili za zemlje u razvoju, koje su zapretile da se neće vratiti razgovorima dok se taj spor ne reši.

Do ovog protesta došlo je u trenutku kada su razgovori u Kopenhagenu ušli u drugu i završnu nedelju, pa neki lideri upozoravaju da bi čitava konferencija mogla da se završi neuspešno.

Kasnije ove nedelje, u Kopenhagen bi trebalo da doputuju i lideri zemalja širom sveta, radi prisustvovanja završnom delu konferencije. Međutim, delegacije se i dalje ne slažu oko toga koliko bi koja zemlja trebalo da smanji oslobađanje štetnih gasova i ko bi trebalo da plati za to.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su pokrenule inicijativu vrednu 350 miliona dolara za promovisanje tehnologije čiste energije u zemljama u razvoju.

Američki sekretar za energiju, Stiven Ču, objavio je tu vest na konferenciji o klimatskim promenama, u Kopenhagenu.

Bela kuća kaže da će taj program ubrzati primenu efikasnijih uređaja i tehnologije za eksploataciju obnovljivih izvora energije u zemljama u razvoju, kako bi se smanjilo oslobađanje štetnih gasova, suzbijalo siromaštvo i poboljšalo zdravlje stanovništva.

XS
SM
MD
LG