Linkovi

Novi pokret u Americi: Studenti za održivost prirodne sredine


Neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom prirodne sredine, pod nazivom Nacionalna federacija za divljinu, zapazila je da su američki studenti sve više zainteresovani za zeleni pokret - od organske poljoprivrede do razvoja sredstava za korišćenje čiste energije. Ista organizacija, medjutim, navodi u nedavnoj studiji da univerziteti nisu uvek spremni da izadju u susret studentima i njihovim interesovanjima.

Sofija Meravel uživa u raspustu radeći sa svojim ocem Nikom na njegovoj prostranoj organskoj farmi u Adamstaunu u državi Merilend. Oni su ove godine zasadili kukuruz i soju, a na farmi gaje i živinu i stoku. Sofija je aktivni član organskog pokreta na fakultetu.

„Postoji ogroman pokret mladih, barem u mojoj školi u Koloradu, a lično sam se uverila da i u drugim školama postoji pokret za povratak zemlji i organskoj poljoprivredi“.

Sofija kaže da je organski pokret ključni element za održivost prirodne sredine i za ljudsku rasu. Ona takodje prodaje povrće iz svoje organske bašte na fakultetu školskoj kejtering službi.

„Mislim da smo napredniji od starijih ljudi i smatram da je ovo globalni pokret“.

Sofija je posetila organske farme u Evropi i Indiji, a sa žaljenjem konstatuje da njen fakultet ne nudi predmete koje bi ona i drugi studenti voleli.

“Hteli smo da steknemo više praktičnog znanja jer naša škola ne nudi časove iz te oblasti. Nismo želeli da sedimo skrštenih ruku i samo čitamo knjige već smo hteli da uradimo nešto konkretno”.

Sofija nije jedina sa takvim stavom. U nedavnom istraživanju Nacionalne federacije za divljinu zaključeno je da iako su student sve više zainteresovani za održivost prirodne sredine, univerziteti ne reaguju na odgovarajući način. Džulijan Kenajri iz te organizacije bila je direktorka istraživanja.

“Otkrili smo da postoji velika i rastuća zainteresovanost za ‘ozelenjavanje’ kampusa, medjutim nismo naišli na visoki nivo interesovanja za integrisanje održivosti i unutar učionica”.

Studija je nazvana “Generacija E: Studenti vode u budućnost održive, čiste energije”. E je skraćenica za ekologiju, održivu ekonomiju i socijalnu pravednost. Istraživanje je obuhvatilo 160 kampusa na kojima ima aktivnih studenata.

“Posle 20 godina rada sa studentima uočili smo do sada nezabeleženi nivo angažovanja i kreativnosti. Ovo se može porediti sa pokretom za gradjanska prava ili mirovnim pokretom iz 60-ih i 70-ih”.

Ovi studenti iz svih krajeva Sjedinjenih Država npr. svake godine u Vašingtonu izlažu svoje projekte za čistu energiju. Oni su nedavno u Solarnom dekatlonu prikazali solarne kuće koje su sami konstruisali.

„Studenti su se podigli i krenuli napred kao nikada pre i za svaki problem koji možete da zamislite postoji studentska grupa koja pokušava da reši taj problem na način koji može da se primeni i u drugim oblastima“.

Kenajri još dodaje da su studenti širom zemlje organizovali zelena okupljanja, da zagovaraju promene lokalnih regulativa i da reklamiraju organsku hranu u svojim školama. Mladi pokreti, zaključuje ona, postali su i politički aktivni kada su objavili da će svoj glas dati kandidatima na osnovu njihovog angažovanja u zaštiti prirodne sredine.

XS
SM
MD
LG