Linkovi

Analitičari: Neznatan napredak na konferenciji u Kopenhagenu


Delegati na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Kopenhagenu danas imali neformalne međusobne susrete, s obzirom da je po rasporedu dan pauze na skupu čiji je cilj da se postigne novi sporazum u vezi sa borbom protiv klimatskih promena.

Posle prve nedelje skupa, koji se završava sledećeg vikenda, analitičari smatraju da je postignut nezantan napredak u zameni tekućeg sporazuma, poznatijeg kao Protokol iz Kjota, koji ističe 2012. Oni navode da je konferencija prekjuče ipak bila nešto više fokusirana, jer je tog dana objavljen nacrt povelje kojim se iznose ambicije za smanjenje ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu tokom naredne četiri decenije.

U skladu sa tim nacrtom, industrijalizovane zemlje bi tokom naredne decenije smanjile emisiju ugljen-dioksida za 25 do 45 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine. Velike ekonomije u razvoju, poput Kine i Indije, smanjile bi svoju emisiju štetnih gasova za 15 do 30 odsto. Dalja smanjenja su predviđena u periodu zaključno sa 2050. godinom. Međutim, u pomenutom nacrtu se ne navodi specifična suma koju bi bogate zemlje dale siromašnima kako bi mogle da se nose sa efektima globalnog zagrevanja.

XS
SM
MD
LG