Linkovi

Obogaćeni uranijum za šipke nuklearnog goriva


Iran je saopštio da je spreman da razmeni deo svojih rezervi obogaćenog uranijuma za šipke nuklearnog goriva, ali isključivo na tlu Irana.

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki je rekao da će Iran da razmeni 400 kilograma niskoobogaćenog uranijuma za gorivo obogaćeno do 20 odsto kapaciteta. On je dodao da bi razmena trebalo da se obavi na iranskom ostrvu Kiš u Persijskom zalivu.

Motaki je objasnio da bi se gorivo koristilo za rad iranskog nuklearnog reaktora za medicinska istraživanja u kojem se proizvode radioaktivni izotopi.

Iran je odbio da prihvati plan koji je podržala Međunarodna agencija za atomsku energiju, prema kojem bi 70 odsto svog uranijuma poslao u Rusiju i Francusku na dalju preradu. Iranski zvaničnici traže istovremenu razmenu uranijuma za nuklearno gorivo na tlu Irana, što je međunarodna agencija odbila.

U Motakijevom predlogu, nije objašnjeno da li bi niskoobogaćeni uranijum ostao na ostrvu Kiš, ili bi bio transportovan van Irana.

Motaki je takođe predočio da je Iranu potrebno 15 puta više nuklearnih elektrana nego što ih ima, da bi proizveo dovoljnu količinu električne energije za celu zemlju.

XS
SM
MD
LG