Linkovi

Gilani: Pakistan završio operacije u Južnom Vaziristanu


Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani je saopštio da je vojska završila dejstva protiv ekstremista iz Talibana na plemenskom području Južnog Vaziristana.

Gilani je izjavio da se vojska sada usredsređuje na obližnje plemensko područje Orakzaj, tragajući za vođstvom pakistanskog Talibana za koje se veruje da je tu pobeglo iz Južnog Vaziristana. Nadležni iz Ujedinjenih nacija kažu da su Orakzaj napustile hiljade civila.

U međuvremenu, američki stručnjaci su identifikovali Saleha al-Somalija kao jednog od važnih operativaca Al-kaide koji je po svemu sudeći poginuo prošlog utorka u napadu bespilotnom letelicom na severozapadu Pakistana.

Neimenovani američki zvaničnici su saopštili da pretpostavljaju da je Somali učestvovao u planiranju terorističkih napada u Sjedinjenim Državama, Africi i Evropi. Njegova smrti ipak još nije potvrđena.

Za to vreme, predstavnik Al-kaide je izjavio da njegova organizacija nije umešana u seriju smrtonosnih bombaških napada u Pakistanu.

U prevodu Obaveštajne organizacije SAJT stacionirane u Sjedinjenim Državama, navodi se da Adam Gadan, rođen u Americi, okrivljuje američku i pakistansku vladu za – kako se izrazio – "napade protiv islama". Gadamovo video saopštenje je danas postavljeno na jedan islamistički veb sajt.

XS
SM
MD
LG