Linkovi

Penzioneri pronašli i drugu namenu štapa


Hiljade starijih Amerikanaca uči vrstu samoodbrane u kojoj koriste alat koji većina od njih već nosi – štap, na engleskom "kejn". Sudeći prema mišljenju nekih instruktora, borilačka veština Kejn Fu ima sve veću popularnost medju penzionerima.

Grupa većinom starijih gradjana učestvuje na času Kejn Fua, u školi za borilačke veštine u Floridi. Instruktor Geri Hernandez pokazuje učenicima kako da koriste štapove za hodanje kako bi se odbranili ili napali.

"Ako neko pokuša da vas napadne ili povredi, posebno ako ste stariji, vi nećete prihvatiti napad kao što ste to činili sa 20 godina. Ja svoje učenike podučavam da se bore za opstanak", kaže Hernandez.

Potezi u Kejn Fuu razlikuju se. Od korišćenja štapa kao palice, do hvatanja napadača za vrat pomoću drške štapa.

Džon Gibs je penzioner. Počeo je da dolazi na časove Kejn Fua pre četiri meseca. Pošto je imao prelom zgloba, on koristi štap radi hodanja.

"Ne mogu da se krećem kao nekada. I ako imam alat koji već moram da nosim, trebalo bi da znam kako da ga koristim", objašnjava Gibs.

Nasilje protiv starijih osoba bilo je u padu poslednjih godina. Medjutim, prošle godine povećalo se na najviši nivo od 2002.

Pretvaranje štapova za hodanje u sredstvo Kejn Fua postalo je korisno. Merl Mekalpin ručno napravi do 100 štapova nedeljno. Ti štapovi imaju specijalne žlebove dok su drške šire i mogu da obuhvate vrat, noge ili ruke napadača. Mekalpin kaže da su njegovi štapovi neprijatno iznenadjenje za napadača.

"Stavljamo ih, u kako ih zovemo, zube ajkule. Ti zubi ajkule, odnosno žlebovi na štapu, koriste se da biste izgrebali lice ili ruke napadača. I oni zatim znaju da nije trebalo da vas diraju", opisuje on.

Mekalpin radi za "Kejn Masters", kompaniju koja promoviše i podučava borilačke veštine uz pomoć štapova. Procenjeno je da oko 3 i po hiljade polaznika u Sjedinjenim Državama uči tehnike Kejn Fua od kvalifikovanih instruktora.

Geri Hernandez je jedan od njih. On pripisuje popularnost Kejn Fua zabrinutosti medju starijima zbog kriminala tokom ekonomske krize. Hernandez očekuje da će sve veći broj ljudi početi da pohadja časove Kejn Fua kako američka populacija postaje sve starija.

XS
SM
MD
LG