Linkovi

Opasnost od infekcije u intezivnoj nezi


Istraživanje u više od hiljadu bolnica širom sveta pokazuje da se kod otprilike polovine pacijenata koji su boravili u intenzivnoj nezi, razvija infekcija koja povećava opasnost od smrti.

Samo oni koji imaju ozbiljna oboljenja borave na odeljenjima intenzivne nege. To su pacijenti čiji imunološki sistem je veoma osetljiv, pacijenti koji se možda bore za život. Nova studija bavila se samo jednim danom u više od hiljadu 200 odeljenja intenzivne nege u 75 zemalja.

"Radi se o dodatnih oko 10 do 15 odsto rizika od smrti povezanih sa pojavom infekcije u intenzivnoj nezi", kaže Džon Maršal.

Doktor Džon Maršal sa univerziteta u Torontu i bolnice Sent Majkl jedan je od autora studije. On i drugi istraživači ustanovili su da se kod više od polovine, od oko 14 hiljada pacijenata u studiji, za samo jedan dan, razvila infekcija u intenzivnoj nezi. Podaci su pokazali da su ti pacijenti imali dva puta veće šanse da umru, od onih koji nisu dobili infekciju.

"Šezdeset odsto infekcija bile su upale pluća, oko 20 odsto infekcija bile su u predelu trupa, dok su 15 odsto bile infekcije urinarnog trakta", objašnjava Maršal.

Kao dodatak ozbiljnom oboljenju, pacijenti u intenzivnoj nezi mogu da budu na aparatima za disanje. Oni mogu da budu priključeni na intravenozne linije ili koriste katetere, što povećava rizik od inficiranja.

"Jedna od stvari koje nam je ova studija omogućila da uradimo je da počnemo da stičemo utisak o tome koliko težina infekcije predstavlja dodatni teret za pacijenta koji je već pod rizikom od smrti zbog odredjene bolesti, zbog koje je i morao da boravi u intenzivnoj nezi", kaže Maršal.

I dve druge važne stvari ustanovljene su u ovoj studiji. Pacijenti koji su u intenzivnoj nezi boravili više od sedam dana imali su više šansi da budu inficirani, kao i da su pacijenti u zemljama u razvoju bili pod većim rizikom od onih koji su boravili u intenzivnoj nezi u bogatijim zemljama.

Istraživači su izrazili očekivanje da će studija dovesti do bolje prevencije pojave infekcija i boljeg rukovodjenja.

XS
SM
MD
LG