Linkovi

Masovne demonstracije protiv klimatskih promena širom sveta


Borci za zaštitu životne sredine iz celog sveta se okupljaju i traže čvrsta obećanja međunarodne zajednice na konferenciji o promeni klime u Kopenhagenu.

Desetine hiljada demonstranata su se danas okupile u danskoj prestonici. Demonstranti su nosili transparente i skandirali, a neki su bili maskirani u polarne medvede – vrstu koju globalno zagrevanje posebno ugrožava.

U Australiji, organizatori procenjuju da se na demonstracijama pod parolom "Marš protiv zagrevanja" okupilo 40 hiljada ljudi, a protesti su održani i u Pekingu, Indoneziji, Manili i Tajpeju.

Međunarodni predstavnici već šest dana vode u Kopenhagenu razgovore o globalnom sporazumu o smanjenju ispuštanja štetnih gasova. U početnom nacrtu sporazuma, predviđa se smanjenje štetnih gasova za najmanje 50 odsto do 2050, u čemu bi vođstvo trebalo da preuzmu bogate zemlje.

Jedna od ključnih stvari koje je potrebno rešiti jeste finanijska pomoć zemljama u razvoju za borbu protiv klimatskih promena. Prema tom nacrtu koji je predstavljen juče, industrijalizovane države bi trebalo da smanje ispuštanje štetnih gasova ispod nivoa 1990. Zemlje u razvoju bi trebalo da spreče dalji rast ispuštanja tih gasova.

Do kraja iduće nedelje očekuje se da se u danskoj prestonici okupi više od stotinu šefova država i vlada.

XS
SM
MD
LG