Linkovi

Obama traži hitnu finansijsku reformu


Američki predsednik Barak Obama je pozvao Senat da brzo krene za primerom Predstavničkog doma i prihvati najveću reorganizaciju nacionalnog finansijskog sektora od vremena Velike depresije 1930-ih.

U svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija i interneta, Obama je rekao da zakonski predlog sadrži neke od "suštinskih promena" koje su potrebne za bolje vođenje finansijskog sektora.

Predstavnički dom je zahvaljujući demokratskoj većini juče odobrio zakonski predlog sa 223 prema 202 glasa. Na osnovu tog predloga, uspostavila bi se nova agencija koja bi nadgledala kreditne kartice, kredite i hiljade finansijskih proizvoda i usluga, a vladini službenici bi dobili veća ovlašćenja za procenu sistemskih rizika.

Republikanci se jednoglasno protive tom predlogu, tvrdeći da bi se njime ograničio ekonomski rast i izgubio još veći broj radnih mesta.

Predsednik je danas veoma oštro uzvratio, nazvavši ih agentima specijalnih ihteresa kojima ne bi trebalo da se dozvoli da "ubiju finansijsku reformu" i ostave Amerikance "ranjivim na još jednu recesiju".

XS
SM
MD
LG