Linkovi

Odobrena reforma finansijskog sektora u SAD


Predstavnički dom usvojio je najveću reformu finansijskog sektora od perioda Velike depresije 1930-tih godina. Za prijedlog zakona, koji sadrži gotovo 1300 stranica, glasala su 223 zakonodavca, dok su 202 bila protiv.

U okviru odobrenih mjera, biće formirana nova agencija koja će nadzirati kreditne kartice, hipoteke i hiljade drugih finansijskih proizvoda i usluga, kao i omogućiti državnim regulatorima da bolje procjenjuju sistemske rizike. Današnji potez uslijedio je nakon niza pretresa i pregovora o novim regulatornim ovlašćenjima, čiji je cilj da se izbjegne ponavljanje kraha američkih kreditnih tržišta zbog koga su Sjedinjene Države zapale u najgoru recesiju od 1930-tih. Predsjednik Barak Obama pozdravio je usvajanje prijedloga zakona, ističući da je riječ o još jednom važnom koraku ka neophodnoj i sveobuhvatnoj finansijskoj reformi.

Republikanski zakonodavci glasali su protiv reforme, navodeći da će suzbiti ekonomski rast, nepotrebno povećati troškove u finansijskom sektoru, povećati birokratiju i dovesti do većeg gubitka radnih mjesta u periodu teške krize. O sličnim reformama trebalo bi da se raspravlja i u Senatu.

Prethodno je saopšteno da američki potrošači gaje sve veći optimizam u pogledu izlaska zemlje iz recesije. Takođe se bilježi rast maloprodaje i analitičari smatraju da bi ti podaci mogli biti dokaz o sve snažnijem ekonomskom oporavku. Sekretarijat za trgovinu saopštio je da je maloprodaja porasla za 1,3 odsto prošlog mjeseca, nakon što su potrošači trošili više novca na gorivo i druge proizvode.

U odvojenom istraživanju univerziteta države Mičigen, navodi se da se povjerenje potrošača povećalo u decembru. Rast oba indikatora veći je od očekivanog, a stručnjaci smatraju da su stabilnije tržište rada i manje cijene određenih proizvoda doprinijeli povećanom optimizmu kupaca.

XS
SM
MD
LG