Linkovi

Malik: Uhapšeni Amerikanci neće biti deportovani


Amerikanci, koji su uhapšeni u pakistanskoj pokrajini Pandžab pod sumnjom da su pokušali da se pridruže ekstremnim islamskim organizacijama, neće biti odmah deportovani, saopštili su pakistanski zvaničnici. Šef okružne policije u Sardogi, gde su mladići uhapšeni, kazao je da su oni optuženi za kršenje pakistanskih propisa o strancima i internetu i da su pokušali da uspostave kontakt sa ekstremistima u Pakistanu preko jutjuba i drugih internet stranica, pre nego što su krenuli u inostranstvo.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova saopštio je da će sa Amerikancima, koji su uhapšeni u pakistanskom gradu Sardogi, biti postupano u skladu sa pakistanskim zakonima i da neće biti odmah deportovani u Sjedinjene Države. Petorica studenata, kako navode zvaničnici, planirali su da se u Avganistanu bore protiv koalicionih snaga.

“Sva petorica su u pritvoru u Sardogi i u toku je njihovo saslušanje. Oni neće biti deportovani. Prvo treba da utvrdimo koji su pakistanski zakon prekršili. Ukoliko su to uradili, ukoliko su bili umiješani u bilo kakvo terorističko djelo ili su to ikada planirali, uhapsićemo ih i preduzeti akcije u skladu sa našim zakonom. Deportovaćemo ih samo kada to dozvole naše policijske službe ili sud.”

Osumnjičene mladiće, porijeklom iz Pakistana, Egipta, Jemena i Eritreje, saslušavaju pakistanski agenti i njihove kolege iz Federalnog istražnog biroa. Prema dokumentima, koje je izdala policija, riječ je o Vakaru Huseinu Kanu, Ahmedu Miniju, Ramiju Zamzamu, Amanu Jemeru i Umaru Faruku. Pritvorena su i tri Pakistanca, od kojih su dvojica Farukovi rođaci.

“Američka ambasadorka En Peterson nas je obavijestila pismenim putem da su petorica Amerikanca, prema njenim informacijama, došli u Pakistan iz Amerike i da nisu imali dobre namjere. Da će možda izvesti određena teroristička djela. Ti podaci su prenijeti i uz pomoć obavještajnih službi policija u Pandžabu je preduzela akciju.”

Američki građani, prema navodima bezbjednosnih zvaničnika, pod istragom su zbog veza sa ekstremnim organizacijama i planova da učestvuju u džihadu.

Sada se suočavamo sa najgorim mogućim prijetnjama. Postoji stalna opasnost od centrale Al Kaide, stranih terorista i sve veća opasnost od terorizma na američkom tlu”, kaže bivši inspektor Klark Kent Ervin.

Prema navodima iz istrage, osumnjičeni su odvojenim letovima otputovali u Pakistan tokom praznika Dana zahvalnosti. Nakon što su bezuspješno pokušavali da se priključe drugim terorističkim organizacijama, odlučili su da odu u pokrajinu Sjeverni Vaziristan, utočište Al kaide i Talibana, kada su uhapšeni. Porodice su kontaktirale FBI-aj nakon što su odgledale oproštajne video snimke na kojima su američki student saopštili da žele da se bore protiv Zapada. Zvaničnici navode da su se mladići zainteresovali za uspostavljanje kontakta sa stranim teroristima, nakon što su na jutjubu vidjeli snimke napada na američke vojnike.


XS
SM
MD
LG