Linkovi

EU odobrila milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promena


Danas okončan evropski samit uz dogovor, koji se već naziva istorijskim, da EU u naredne tri godine siromašne zemlje svijeta podrži sa preko 7 milijardi eura, kako bi se lakše prilagodile globalnim nastojanjima da se zaustave klimatske promjene.

Evropljani su se, nakon dva dana pregovora i ubjedjivanja, konačno dogovorili - prikupiće svotu od preko 7 milijardi eura kojom bi, tokomnaredne tri godine, finansirali neophodne promjene u državama u razvoju koje same ne mogu odgovoriti zahtjevima borbe protiv klimatskih promjena.

Tako su pala i obećanja. Najviše novca je obećala Velika Britanija - 55O miliona eura godišnje, tokom tri godine, Francuzi i Nijemci najavljuju da njihov zajednički dio neće biti manji od trećine ukupne potrebne svote i tako redom. Medjutim, eksperti već danas upozoravaju da bi potrebe država u razvoju mogle biti veće, kao i da će biti teško usaglasiti potrebe i mogućnosti. Jedni odmah pozivaju da Evropa, smatrajući sebe liderom u ovoj oblasti traži za svoj novac da se globalna sječa šuma smanji bar za četrvtinu i da objavi kako će sama do 2020. za čak 30 posto umanjiti emisiju štetnih gasova.

Švedski premijer i predsjedavajući Evropskog savjeta, Frederik Rajnfelt:

"Ponovo smo učinili aktuelnim naš poziv da se smanjenje štetnih gasova poveća sa 20 na 30 posto, ako ostatak razvijenog svijeta načini sličan korak. To je snažna oduka da imamo ključnu ulogu kada, naredne sedmice, pitanje klimatskih promjena u Kopenhagenu bude na stolu. Iz tog razloga, posebno sam zadovoljan da vam mogu saopštiti ukupnan evropski doprinos brzom finansiranju adaptiranja i gradnje kapaciteta za period od naredne do 2012. Godine. Ukupan evropski dio je oko 2,4 milijarde eura i tokom samita smo uspjeli dobiti obećanje da će svih 27 država Unije u tome učestvovati."

Predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo:

"EU je spremna da plati svoj dio - važno je to za zemlje u razvoju, posebno za najsiromašnije medju njima, koje su i najranjivije. Mislim na države Afrike, male ostrvske zemlje, čija budućnost zavisi od hitne akcije. Nadamo se da će i ostali dostići naše iznose i našu ambiciju, jer finansiranje je ključ uspjeha u ovom poslu. Zadovoljan sam jer smo postigli sporazum i o dugoročnom finansiranju ovih država, jer, Kopenhagen, konferencija o, klimi jeste veoma važna za okolinu, ali je riječ i o iznimno vačnoj razvojnoj stvari.”

Zadovoljni učinjenim, šefovi država ili vlada evropskih članica su napustili Brisel, čestitajući švedskom predsjedništvu na dobro obavljenom poslu završnog samita i vodjenja Unije posljednjih šest mjeseci dok švedski premijer predaje dužnost organizovanja i vodjenja Evropskog savjeta prvom njegovom stalnom predsjedniku, Hermanu van Rompeju.

Novinarima je podijeljen i stav evropskih lidera o proširenju. Poručeno je tako kako se u potpunosti podržava pridruženje Zapadnog Balkana EU. Svim državama regiona je obećana evropske budućnost, kandidatski status a potom i punopravno članstvo kada ispune neophodne uvjete i ostvare ekonomske i političke reforme.


XS
SM
MD
LG