Linkovi

Matić: Prilika da se povrati poverenje u državne institucije


Na košarkaškoj utakmici Evrolige, 10. decembra, između beogradskog Partizana i turskog Efes Pilsena nastavljeno je najvulgarnije vređanje novinarke Brankice Stanković i radio tv stanice B92, koje je počelo posle emitovanja najnovijeg serijala "Insajder". O svemu što se događa u ovoj televiziji, u sportu i društvu uopšte za Glas Amerike govori Veran Matić, direktor B 92.

Pretnje i napadi na autorku serijala Brankicu Stanković, ceo tim "Insajdera" i sam b92 koji usledili posle emitovanja najnovijeg serijala "Insajder" o ekstremističkim navijačkim grupama je nešto što se moglo očekivati, kaže za Glas Amerike Veran Matić, prvi čovek RTV B92. Za Brankicu i tim "Insajdera" je bilo presudno kada je redakcija stala iza njih, a zatim i kada je cela javnost reagovala zahtevajući zaštitu novinara i obračun sa ekstremističkim navijačkim grupama, kaže Matić:

"Kada smo odlučivali o tome da ćemo raditi ovaj serijal bili smo potpuno svesni da će ove pretnje biti najgore, odnosno da te pretnje predstavljaju najveću opasnost. Jer je reč o otuđenim centrima moći sa snažnim kriminalnim backgroundom. Pre nego što je počeo da se emituje 'Insajder' mi smo dobili podatke o ugroženosti i bezbednosti i policija je insistirala na tome da da obaveznu pratnju za autorku emisije i snažnu preporuku da se nigde ne kreće sama i to je sadašnja situacija u kojoj je nastavljena da se realizuje emisija."

Veran Matić podseća da je pre godinu i po dana "Insajder" obradio temu fudbalske mafije, o tome kako funkcionišu najveći klubovi u Srbiji, o sprezi politike, tajkuna, kriminala, navijača. Osim istrage protiv nekoliko velikih imena – ništa se do danas nije značajno dogodilo nakon tog serijala, dodaje Matić:

"Činjenica da tada nije otvoren proces sređivanja stanja u sportu dovela je do toga da su se ove ekstremne navijačke grupe dodatno osilile jer su videle kolebljivost samog sistema. I imamo sada potpuno novu situaciju – niti je stari problem rešen, a imamo novi u ekstremnom obliku. I mislim da je ovo pravo vreme da država iskoristi jednu atmosferu koja je nastala sada upravo oko slučaja B92, slučaja 'Insajder' – mislim da takav konsenzus nismo imali skoro."

Uz B92 stali su gotovo svi mediji, mnoge međunarodne i nevladine organizacije, a građani jednostavno zahtevaju brzu i odlučnu akciju države – jer onim što je do sada urađeno nisu zadovoljni, kaže Veran Matić:

"Sama činjenica da se snažno i sama uloga Brankice Stanković glorifikuje i na način da se veoma često govori 'Brankicu za ministra policije' ili 'Brankicu za predsednika' šalje jednu ozbiljnu poruku predstavnicima države – da je očiglaedno nepoverenje u državne institucije veoma ozbiljno i da je ovo zaista ozbiljna prilika u kojoj to poverenje može da se vrati."

A, nakon vrlo ružnih poruka koje se sa tribina stadiona upućuju Brankici Stanković, pa i državi– direktor devedesetdvojke predlaže odigravanje utakmica bez publike, čime bi se sprečilo generisanje ekstremizma. U ovoj situaciji je trenutak da država pokrene vanredne mere u odnosu prema vrhunskom sportu:

"Mislim da bi jedna specijalna jedinica morala da bude formirana, koja bi uključivala sve bitne institucije, počev od ministarstva policije, BIA, ministarstva pravde, ministarstva sporta i omladine, koja bi se dnevno bavila rešavanjem ovih problema. Mislim da je veoma važna institucija tužioca koji bi imao specijalna ovlašćenja, suda koji bi specijalizovano sudio svima koji su vezani za nelegalne i kriminalne radnje u sportu."

Iako je svaka emisija Insajdera bila uvek jako gledana, po rečima Verana Matića rejting nije nešto čime se jedino rukovodi televizija B92:

"To je plus - minus 100 do 200 hiljada ljudi, što je možda i neka relativna stvar. Mi naše informativne programe merimo po uticaju na društvenu scenu. Dakle, može veoma često da se dogodi da neki programi nisu ni približno gledani kao nekakve hit emisije, a da donose sa sobom jedan ogroman uticaj i pomeraju stvari."

Nekadašnji termin «nezavisno novinarstvo» je danas evoluirao u društveno odgovorno novinarstvo, kaže na kraju razgovora za Glas Amerike Veran Matić. To znači da ljudi sa devedesetdvojke treba da izađu iz svojih emisija, a da B92 kao medijska kuća često radi posao države i državnih organa – od akcije dobrovoljnog davanja krvi, kupovine mamografa, do izgradnje sigurnih kuća i obezbeđivanja hrane za narodne kuhinje, ističe Matić.


XS
SM
MD
LG