Linkovi

Američki sekretar za odbranu upozorio na mogućnost novih sankcija Iranu


Američki državni sekretar Robert Gejts izjavio je kako očekuje nametanje "značajnih" novih sankcija Iranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Govoreći američkim vojnicima, tokom današnje posete Iraku, Gejts je rekao da je sastavljanje paketa olakšica s jedne, i mera koje bi izazvale teškoće Iranu s druge strane, način da se spreči naoružavanje te zemlje nuklearnim oružjem.

Šef američke odbrane dodao je da su sankcije verovatne ukoliko iranski lideri ne "promene kurs" i sprovedu u delo sporazume sklopljene u oktobru. On je time aludirao na sporazum postignut uz podršku Ujedinjenih nacija prema kome bi se dalje obogaćivanje iranskog nisko obogaćenog uranijuma obavljalo u inostranstvu.

Lideri EU: Iranu "otkucava sat"

Lideri Evropske Unije pozvali su danas na dodatnu medjunarodnu akciju protiv Irana zbog odbijanja te zemlje da prekine sa svojim nuklearnim aktivnostima.

U saopštenju koje su u Briselu potpisali lideri 27 zemalja članica EU navodi se da "stalni iranski neuspeh da ispuni medjunarodne obaveze kao i nedostatak interesa za dalje pregovore zahteva jasan odgovor".

Britanski premijer Gordon Braun je rekao da je njegova zemlja spremna da razmotri uvodjenje dodatnih sankcija Iranu dok je francuski predsednik Nikola Sarkozi naglasio da se moraju preduzeti koraci kako bi se iranski lideri ubedili da počnu saradnju sa medjunarodnom zajednicom.

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija su u četvrtak u Ujedinjenim Nacijama izrazile podršku mogućem uvodjenju dodatnih sankcija Teheranu dok su Rusija i Kina pozvale na uzdržanost i strpljenje.

Tokom sastanka u Savetu bezbednosti UN-a, francuski ambasador Žerar Aro najavio je da će njegova zemlja predstaviti novu rezoluciju o sankcijama ukoliko Iran ne dokaže da razvija svoj nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe i iako nije naveo vremenski rok za to naglasio je da "sat otkucava".

Predstavnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Rusije i Kine mogli bi da nastave razgovore o Iranu već iduće nedelje, navode diplomatski izvori.


XS
SM
MD
LG