Linkovi

Pakistan saslušava uhapšene Amerikance


Američki i pakistanski zvaničnici saslušavaju petoricu Amerikanaca, koji su uhapšeni u Pakistanu, o njihovim navodniim vezama sa lokalnom ekstremističkom grupom povezanom sa Al Kaidom. Pakistanska policija je saopštila da su osumnjičeni uhapšeni tokom racije u kući lokalnog lidera zabranjene ekstremističke organizacije Jaiš-i-Muhamed i da su priznali da su doputovali u zemlji kako bi učestvovali u džihadu. Federalni istražni biro potvrdio je da su uhapšeni Amerikanci živjeli u okolini američke prijestonice. U saopštenju FBI-aja navodi se da su u toku pregovori sa Pakistanom o njihovom mogućem povratku u Sjedinjene Države.

Petorica mladih američkih muslimana uhapšeni su u kući lokalnog lidera zabranjene pakistanske terorističke organizacije u Sardogi, u pokrajini Pandžab.

“Imali su važeće američke pasoše, sa važećim pakistanskim vizama. Ostavili su videokasetu svojim roditeljima, na kojoj su saopštili da su otišli u džihad i da se neće vratiti. Zato pretpostavljamo da su došli ovdje kako bi počinili loša djela i zahvaljujući dobrom policijskom radu, juče su uhapšeni. Takođe smo razblil tu mrežu”, saopštio je Usman Anvar, šef okružne policije u Sardogi.

Zvaničnici pakistanske policije su saopštili da su osumnjičeni zatražili od pripadnika organizacije Jaiš-i- Muhamed obuku, ali su odbijeni zato što nisu imali preporuke proverenih esktremista. Plan uhapšenih Amerikanaca otkriven je nakon što su zabrinuti roditelji odgledali oproštajni video snimak, na kojem mladići poručuju da muslimani moraju da budu odbranjeni. Jedan od njih je Rami Zamzam, student na Univerzitetu “Hauard” u Vašingtonu. Njegov kolega, Majkl Gurguis, bio je iznenađen kada je Zamzam nestao nakon praznika Dana zahvalnosti.

"Bio je veoma jednostavan, prostodušan… u suštini nestvaran”.

Ramijevo hapšenje prokomentarisao je i njegov brat, ispred porodične kuće u Aleksandriji, u blizini američke prijestonice.

“On je dobar momak. Normalan. Pohađa univerzitet i biće zubar, mislim za tri godine.”

Slično su saopštilii i susjedi.

"Veoma je pametan, drušven, dobar, uvijek spreman da pomogne svojim susjedima.”

I ostali osumnjičeni, porijeklom iz Egipta, Jemena i Pakistana, živjeli su u Virdžiniji. Američki obavještajni zvaničnici sve više strahuju od domaćih terorista, koje regrutuju radikalne organizacije u Americi ili inostranstvu. Predsjednik Obama je danas u Oslu priznao postojanje te opasnosti.

"Moramo stalno da budemo obazrivi, zato što su neke od tih izopačenih ideologija dostupne na internetu i mogu da utiču na mlade ljude.”

Predstavnik muslimanske zajednice u Virdžiniji saopštio je da petorica mladića, starosti od 19 do 25 godina, po svemu sudeći nisu postali ekstremisti prije odlaska iz Sjedinjenih Država. Zabranjena teroristička organizacija, sa kojom su stupili u kontakt, odgovorna je za niz terorističkih napada u regionu i navodno je povezana sa Al Kaidom, ali za sada nije poznato da li je izvodila napade u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG