Linkovi

Obama predstavio nove ekonomske mere


Predsjednik Barak Obama predložio je danas niz mjera za otvaranje radnih mjesta u Sjedinjenim Državama, kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti od 10 odsto. Obamin plan između ostalog predviđa smanjenje poreza za mala preduzeća, kao i nadoknada povezanih sa vladinim zajmovima tim kompanijama.

Prvi paket mjera za spasavanje finansijskog sektora, takozvani TARP, izbavio je Vol Strit. Godinu kasnije, predsjednik želi da iskoristi ta sredstva da pomogne ostatku Amerike.

“Moj ekonomski tim razmatra niz dodatnih ideja za ubrzanje tempa zapošljavanja u privatnom sektoru.”

Predsjednik Obama je u današnjem govoru u Vašingtonu iznio tri prioriteta za planiranu investiciju - pomoć malim preduzećima da se dalje razvijaju i zapošljavaju nove radnike, dodatna ulaganja u infrastrukturu, i novi program olakšica za potrošače kako bi učinili svoje domove energetski efikasnim.

“Naravno, vlada ne može da uradi sve. Otvaranje radnih mjesta će na kraju zavisiti od onih koji u stvari zapošljavaju - kompanija širom Amerike.”

Republikanci međutim smatraju da bi preostalih 200 milijardi dolara iz TARP-a trebalo iskoristiti samo za jednu stvar.

“Prijedlog predsjednika i demokratskog Kongresa da se preostali novac potroši za bilo što drugo osim smanjenja deficita je kršenje zakona”, smatra republikanski kongresmen iz Indijane Majk Pens.

Obamini ekonomski savjetnici međutim ističu da će pojedini programi za zapošljavanje biti takođe finansirani iz drugih izvora.

Riječ je o fiskalno odgovornim programima, u okviru kojih imamo prostora da uradimo ono što je neophodno za američki narod i otvorimo nova radna mjesta”, kaže savjetnica za ekonomiju Bijele kuće Kristina Romer.

Danas su inače saopštene ohrabrujuće vijeste kada je riječ o zapošljavanju. Prema novom istraživanju, američki poslodavci planiraju da u narednom kvartalu povećaju broj radnika, prvi put u poslednjih godinu dana.

XS
SM
MD
LG