Linkovi

Američki izaslanik stigao u Pjongjang


Specijalni izaslanik Vašingona za Severnu Koreju doputovao je u Pjongjang na prve bilateralne razgovore na najvišem nivou sa severnokorejskim funkcionerima od kako je predsednik Barak Obama preuzeo položaj.

Visoki američki funkcioner, čije ime nije navedeno, naveo je da izaslanik Stiven Bosvort neće nuditi nikakve nove inicijative Severnoj Koreji da obnovi šestostrane razgovore o okončanju nuklearnog programa Pjongjanga, ali je primetio da je Severna Koreja možda spremna da se ponovo priključi tim razgovorima.

Isti funkcioner je takodje upozorio da će Severna Koreja biti suočena sa oštrim sankcijama ukoliko se ne složi da se vrati pregovorima.

Bosvort će se, prema očekivanjima, tokom trodnevne posete sastati sa prvim zamenikom ministra inostranih poslova Kang Sok Juom, ali nije jasno da li će održati i razgovore sa liderom Kim Džong Ilom.

Juče je državna sekretarka Hilari Klinton rekla kako se nada da će Bosvort biti uspešan u nastojanjima da se Severna Koreja privoli da se vrati za pregovarački sto i „otpočne novi odnos“ sa Sjedinjenim Državama i njihovim partnerima.

XS
SM
MD
LG