Linkovi

Kopenhagen: Stručnjaci izneli podatke o zagrevanju planete


Klimatolozi navode da će podaci iz prve decenije 21. veka verovatno ukazati da će ona biti najtoplija otkad se beleže temperature, s tim da će 2009. Biti najtoplija godina.

Svetska meteorološka organizacija izdala je te podatke danas, tokom drugog dana konferencije o klimatskim promenama u Kopenhagenu na kojoj učestvuju 192 zemlje.

Lider Svetske meteorološke organizacije Mišel Žaro je rekao predstavnicima da će finalna analiza naredne godine verovatno ukazati da je 2009. peta najtoplija godina od kako su naučnici počeli da beleže globalne podatke 1850. godine.

Svetska meteorološka organizacija takodje navodi klimatske ekstreme iz 2009. godine, koji obuhvataju najgoru sušu u Kini za poslednjih pet decenija, potom treću najtopliju godinu u Australiji, kao i najviše dnevne temperature ikada zabeležene u Vankuveru u Kanadi.

Delegati na konferenciji koja se održava od 7. do 18. decembra nastoje da postignu sporazum koji bi omogućio ograničenje globalnog zagrevanja i pomogao siromašnim zemljama da se suoče sa njegovim efektima.

Očekuje se da će više više od 100 svetskih lidera, uključujući predsednika Baraka Obamu, prisustvovati konferenciji u Kopenhagenu.

XS
SM
MD
LG