Linkovi

Gejts u Avganistanu, Mekristal u Kongresu


Komandant koalicionih snaga u Avganistanu Stenli Mekristal rekao je danas da je nova ratna strategija predsjednika Obame ostvariva i da američke borbene snage u toj zemlji mogu da počnu da se smanjuju od ljeta 2011 godine. Mekristal je govorio na Kapitol Hilu nakon što je sekretar za odbranu Robert Gejts doputovao u iznenadnu posjetu Avganistanu, kako bi razmotrio situaciju na terenu.

Sekretar za odbranu je tokom nenajavljene posjete Avganistanu prenio tamošnjim liderima dvije različite poruke-da Sjedinjene Države neće napustiti tu zemlji, kao što se dogodilo nakon povlačenja sovjetskih trupa 1989 godine i da američki angažman nije neograničen.

“Naše snage će biti ovdje samo onoliko koliko bude trebalo da se poraze vaše neprijatelji. Borićemo se uz vas, dok avganistanske snage ne budu dovoljno velike i snažne da same brinu o bezbjednosti svog naroda.”


Avganistanska policija i vojnici, kojih ima manje od 200 hiljada, međutim nisu ni izdaleka spremni. Američki komandanti žele 400 hiljada pripadnika bezbjednosnih snaga.

“Avganistan želi da preuzme odgovornost odnosno da samostalno finansira i oprema svoje snage, ali to se neće dogoditi još najmanje 15 godina”, kazao je avganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Komandant koalicionih snaga u Avganistanu u međuvremenu je, na pretresu u Kongresu, saopštio da će sada biti dovoljno američkih vojnika za uvođenje bezbednosnih mera širom zemlje.

“Avganistanci nas ne smatraju okupatorima. Ne žele da ostanemo zauvijek ali smatraju da naša podrška predstavlja nephodan put do buduće bezbjednosti i stabilnosti.”

Za ostvaranje tog cilja, sudeći prema trenutnoj situaciji, biće međutim potrebno dugo vrijeme.


XS
SM
MD
LG