Linkovi

U koordinisanim bombaškim napadima u Bagdadu ubijeno 127 osoba


Irački premijer Nuri Al-Maliki rekao je danas da su koordinisani bombaški napadi u Bagdadu bili "kukavički" i da su imali za cilj izazivanje haosa u zemlji, dok ona napreduje na političkom planu.

U nizu današnjih bombaških napada poginulo je najmanje 127 osoba, dok je više od 400 ranjeno.

Tri eksplozije dogodile su se u razmacima od nekoliko minuta, u blizini Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija i kompleksa jednog suda. Neki automobili bombe imali su satne mehanizme dok su druge aktivirali vozači samoubice. U prvom napadu, vozač samoubica izazvao je eksploziju automobila bombe kraj jedne policijske patrole, u južnom Bagdadu.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali funkcioneri iračke bezbednosti okrivljuju teroriste povezane sa Al-Kaidom i pristalice stranke BAAS, svrgnutog diktatora Sadama Huseina.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, Britanija i Sjedinjene Države osudili su te napade. Portparol Bele kuće, Robert Gibs, rekao je da su irački lideri napravili korak u dobrom pravcu kada su u nedelju usvojili dugo odlagani zakon o izbornom procesu. On je dodao kako najnoviji bombaški napadi predstavljaju reakciju onih koje taj napredak ugrožava.

XS
SM
MD
LG