Linkovi

Počela konferencija o klimatskim promenama 


Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama otvorena je u Kopenhagenu apelima za hitnu akciju i uveravanjima da je sporazum za borbu protiv klimatskih promena nadomak ruke.

Danski premijer i domaćin konferencije, Lars Loke Rasmusen, danas je rekao delegatima iz 192 zemlje da svet očekuje od njih obezbedjivanje bolje budućnosti.

Šef odseka UN-a za klimatske promene, Ivo de Ber, istakao je da je „došao trenutak za pronalaženje rešenja,“ nakon dve godine razgovora o zameni za postojeći sporazum UN-a o borbi protiv globalnog zagrevanja, takozvani Protokol iz Kjota, koji ističe 2012.

Delegati će ove nedelje pokušati da sastave nacrt plana za smanjenja oslobađanja ugljendioksida u atmosferu, koji se smatra glavnim izročnikom globalnog zagrevanja. Oni moraju takodje da se slože o pronalaženju mehanizma za pomoć siromašnim zemljama da izadju na kraj sa troškovima razvoja u cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

Šefovi država iz 110 zemalja će se, prema očekivanjima, naredne nedelje pridružiti konferenciji tokom završnih dana zasedanja.

XS
SM
MD
LG