Linkovi

Iranci prkose oštrim merama vlasti protiv antivladinih demonstracija


Američka i britanska vlada izrazile su zabrinutost zbog najnovijih oštrih mera iranske vlade prema studentima predvođenim demonstrantima u čitavoj zemlji.

Pripadnici specijalnih snaga iranske policije pucali su u vazduh i koristili palice u nastojanju da rasteraju hiljade pristalica reformi, koje su se danas okupljale na teheranskim ulicama i univerzitetima.

Predstavnik američkog Državnog sekretarijata, Ian Keli, rekao je da te mere pokazuju bezobzirnost vlasti prema pravima zapisanim u iranskom ustavu. Britanski sekretar za inostrane poslove, Dejvid Miliband, akođe je izrazio zabrinutost zbog upotrebe sile za gušenje demonstracija u Teheranu.

Opozicioni aktivisti organizovali su demonstracije na današnji Dan studenata. Mnogi demonstranti skandirali su "smrt diktatoru," što se očigledno odnosilo na iransko rukovodstvo. Nekoliko studentskih aktivista je uhapšeno, među njima i Madžid Tavakoli, sa teheranskog univerziteta Amir Kabir. Iranska državna novinska agencija IRNA saopštila je da je Tavakoli uhvaćen kada je pokušao da napusti zgradu univerziteta prerušen u ženu.

Iranski opozicioni lider, Mir Hosein Musavi, objavio je saopštenje na svom internet sajtu u kome kaže da vlada gubi svoju legitimnost time što se sukobljava sa ljudima na ulicama i što pokušava da ućutka studente.

Drugi istaknuti pristalica reformi, sveštenik Mehdi Karubi, rekao je u intervjuu za današnji pariski list L' Mond, da represija nije odgovor i da vlada mora da toleriše i prihvati kritike ako želi da postigne pomirenje.

Nacionalnim Danom studenata obeležava se godišnjica ubistva tri iranska studenta, tokom antiameričkih demonstracija 1953. godine. Očekivalo se da će aktivisti reformističke opozicije pretvoriti tu manifestaciju, koju vlasti odobravaju, u protest protiv vlade predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Od nedelje, telefonske i internet veze su u prekidu ili su poremećene u područjima u kojima je trebalo da se održe demonstracije. Vlasti su takođe zabranile stranim novinarima da izveštavaju o tom dogadjajima, a dozvole izveštačima za rad u Teheranu ne važe od 7. do 9. decembra.

XS
SM
MD
LG