Linkovi

Sutra u Kopenhagenu počinje konferencija o klimatskim promenama


Uoči sutrašnjeg početka međunarodne konfrencije o klimatskim promenama u Kopenhagenu, visoki funkcioner Ujedinjenih nacija Ivo de Ber ponovo je apelovao da se obezbedi trideset milijardi dolara hitne pomoći, kako bi se pomoglo najsiromašnijim zemljama da realizuju nastojanja u vezi sa kontrolom ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu, koje se smatra glavnim uzročnikom globalnog zagrevanja.

Veče pred početak konferencije koja bi trebalo da traje 12 dana, šef odseka Svetske organizacije za klimatske promene okarakterisao je kao "hitnu potrebu" vanredna sredstva od strane bogatih zemalja - što je inače predlog koji je podržala i Evropska unija. Tokom razgovora pre sutrašnjeg početka samita nije postignut konsenzus o tome koliku bi pomoć bogate zemlje trebalo da daju siromašnim zemljama, da bi razvile čistu industriju.

Učesnici konferencije - ukupno 192 zemlje - pokušaće da postignu novi globalni sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova, koji bi zamenio Protokol iz Kjota, koji ističe 2012.

XS
SM
MD
LG