Linkovi

Hula hup privlači i odrasle i decu


Mogao je da završi kao još jedan prolazni hir iz 1950-ih, ali hula-hup je postao i ostao popularan. Privlačan je, jer je zabavan, ali trajna vrednost je u tome što je dobar za zdravlje.

Eksperti za fizičke vežbe navode da sat intenzivnog vrtenja hula-hupa može da sagori isto kalorija koliko i sat vremena na traci za trčanje. Ova aktivnost je privukla hiljade entuzijasta širom sveta. Časovi u Sjedinjenim Državama se obično nude u teretanama i privatnim studijima, ali se poklonici hula-hupa obično sastaju u parkovima i rekreacionim centrima.

Zabavan je, zdrav i jeftin i - proširio se po celoj Americi kao najnoviji popularni način vežbanja.

Iako je tačno poreklo hula-hupa nepoznato, deca i odrasli širom sveta su se zabavljali tom spravom kroz istoriju. Ali u Njujorku, odrasli shvataju vrednost ovog načina vežbanja, koje prema navodima eksperata za vežbanje može da sagori do 400 kalorija na sat.

Mišel Obama, prva dama Sjedinjenih Država, nedavno je podržala okretanje hula-hupa kao oblik vežbanja za decu, ali instruktorka hula-hupa Kejtibani Roberts kaže da je to veoma dobro i za odrasle.

"Ovo je dobro za srce, nema uticaj na kolena, celo telo je aktivno, tako da je manje štetno za telo nego trčanje", kaže Kejtibani.

Roberts kaže da je počela da koristi hula-hup pre više od godinu i po - kao terapiju kada joj je izgorela kuća i kada je izgubila svu imovinu. Sada kaže da nikada neće da prestane.

"Da budem iskren, ne volim većinu sportova, ali mi je hula-hup kao ples", priča fitnes instruktor, Ted Branku.

Na časovima u njujorškom rekreacionom centru, polaznici uče da okreću hula-hup - koristeći i gornji i donji deo tela. Kejtibani Roberts čak ima vremena i za improvizaciju.

Njena saradnica Tifani Luis je počela da vrti hula-hup pre mesec dana, posle povrede kolena, zbog koje više nije mogla da vozi bicikl i ide na kikboksing.

"Što više uvežbavate pokrete, deluje vam privlačnije. Takođe je dobra tema za razgovor. Ljudi samo pogledaju i osmehuju se", kaže Luis.

Grafitni obruči se prodaju za 30 do 40 dolara. Ali časovi nisu nužni, jer – kako kaže Kejtibani Roberts – uputstva mogu da se pronađu i na internetu. Ili, možete da kupite hula-hup i vežbate sami.

XS
SM
MD
LG