Linkovi

Preko 100 mrtvih u ruskom noćnom klubu

  • Vesti Amerike

Vlasti u Rusiji su uhapsile vlasnika i menadžera noćnog kluba u kojem je u požaru rano jutros izgorelo najmanje 109 osoba.

Nadležni kažu da su dvojica uhapšena zbog kršenja bezbednosnih propisa u klubu "Sakati konj" u Permu.

Klub je zahvatila vatra kada se plastični plafon zapalio od takozvanih "hladnih prskalica" koje obično razvijaju nižu temperaturu od običnih pirotehničkih raketa. U požaru su povređene najmanje 134 osobe.

Nadležni kažu da se vlasnici kluba nisu osvrtali na upozorenja da sprovedu bezbednosne propise.

Ruski predsedenik Dmitrij Medvedev je oštro osudio odgovorne i rekao da "nemaju ni razum ni savest". Moskva je zatražila da se u ponedeljak u Rusiji proglasi dan žalosti.

U Perm, grad u uralskom regionu istočno od Moskve, odmah su doputovali ruski ministri za vanredne situacije, unutrašnje poslove i socijalni razvoj. Neki od povređenih se prebacuju avionima Ministarstva za vanredne situacije u bolnice u prestonici.

Na video snimku iz kluba, vidi se kako plafon počinje da gori. Gosti po svemu sudeći nisu odmah shvatili da je izbio požar, ali su potom svi u stampedu krenuli prema izlazu.

Navodi se da je portparol ruske istražne agencije saopštio da se ne sumnja da se radi o terorističkom napadu. On je rekao i da je većina žrtava podlegla gušenju ugljen-monksidom u gomili koja je pokušavala da se probije do izlaza.

XS
SM
MD
LG