Linkovi

Kopenhagen oblepljen ironičnim plakatima svetskih lidera


U Kopenhagenu, uoči konferencije o klimatskim promenama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koja počinje u ponedeljak, organizacija "Greenpeace" je već počela svoju kampanju.

Svetski lideri će se prilikom dolaska u dansku prstonicu naći okruženi plakatima sa sopstvenim likovima kojima je oblepljen ceo grad.

U medjuvremenu, kancelarija indijskog premijera Manmohana Singa je saopštila da će on prisustvovati predstojećoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Kopenhagenu. Indija je jedna od zemalja koje ispuštaju najviše ugljen-dioksida – gasa koji se okrivljuje za globalno zagrevanje. Indijska vlada je nedavno obećala da će do 2020. smanjiti ispuštanje tog gasa za 20 do 25 odsto u odnosu na 2005.

Američki predsednik Barak Obama će takođe doputovati u Kopenhagen, 18. decembra, pred kraj konferencije, umesto na njen početak kako je bilo planirano. Njegov portparol Robert Gibs je izjavio da predsednik smatra da će američko vođstvo biti najdelotvornije na kraju skupa, kada bude prisutno više svetskih lidera.

Očekuje se da će na konferenciji učestvovati više od stotinu svetskih lidera, među kojima i kineski premijer Ven Đijabao, čija zemlja je takođe veliki zagađivač atmosfere.

XS
SM
MD
LG