Linkovi

CG primljena u Akcioni plan za članstvo u NATO


NATO ministri, nakon dva dana vijećanja, donijeli su dvije različite odluke za dvije slične aplikacije. Crna Gora je dobila zeleno svjetlo za pristupanje Akcionom programu za punopravno NATO članstvo, Bosna i Hercegovina će morati pričekati dok se ne zabilježi značajan progres u reformama.

Ministri odbrane su bez mnogo diskusije prihvatili zahtjev Crne Gore da se pridruži Akcionom planu.

"Čestitam Crnog Gori na njenom uspjehu. Rezultat je to ozbiljnog posla i predanih napora na daljim reformama. Poziv da se pridruži MAP-u biće važan korak u postizanju konačnog cilja -punom NATO članstvu”, kazao je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Bosna i Hercegovina je dobila uslovan prolaz.

“Saveznici su jedinstveni u stavu da Bosna i Hercegovina mora i hoće naći svoje mjesto u NATO. Nije pitanje da li, već kada. Prepoznali smo da postoji politički konzenzus političkih stranaka o tome da se zemlja pridruži NATO i prepoznajemo ono što je do sada učinjeno na polju odbrane. Činjenica da su tri nekada zaraćene strane sada jedna, zaista jeste dostignuće. Ali istina je i da BiH mora još mnogo raditi. Zato smo odlučili da se ona pridruži MAP-u kada dostigne neophodan progres u reformama, a mi ćemo to aktivno promatrati”
, rekao je Rasmusen.

Što se tiče Srbije, ministri su pozdravili osnaženu saradnju sa Alijansom, naglašavajući da NATO ostaje otvoren za najširi dijalog sa Beogradom. Prepoznat je i napredak u saradnji sa Haškim sudom, koji bi, nadaju se ministri, trebao voditi i hapšenju preostalih bjegunaca.

XS
SM
MD
LG