Linkovi

Pad stope nezaposlenosti u SAD


Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u novembru, s obzirom da je izgubljen najmanji broj radnih mjesta od 2007 godine. Prema najnovijem izvještaju Sekretarijata za rad, stopa nezaposlenosti je pala za 0,2 odsto - na 10 odsto. Predsednik Barak Obama ocenio je da je reč o optimističnom nagoveštaju, ali je ponovio da Sjedinjenim Državama predstoji dug put.

Predsjednik Obama danas je posjetio Alentaun, u državi Pensilvaniji, prvu stanicu turneje tokom koje će posjetiti velike kompanije i mala preduzeća. Obama je krenuo na put posle ohrabrujućih vijesti da je stopa nezaposlenosti pala u novembru, sa 10,2 na deset odsto. Ove sedmice takođe je saopšteno da je paket stimulativnih mjera omogućio otvaranje milion i šesto hiljada radnih mjesta.

“Današnji izveštaj je najbolji od 2007. Predstoji nam međutim dug put i ja i dalje smatram da je i jedno ugašeno radno mesto previše. Put odavde neće biti bez prepreka i borbe, ali pravac je jasan. Kada pomislite kako je ova godina počela, današnji izvještaj je dobrodošao nagovještaj da nam predstoje bolji dani”, kazao je Obama.

Prošlog mjeseca izgubljeno je samo 11 hiljada radnih mjseta što je mnogo manje od očekivanih 125 hiljada.

Milsim da se vidi uticaj stimulativnog paketa, ali ne smijemo da usporimo”, smatra demokratski senator iz Rod Ajlenda Džek Rid.

Govorio sam da će doći do povećanja broja radnih mjesta do kraja godine i ljudi su me gledali kao da imam tri oka. Sada izgleda kao da će se to dogoditi. Bićemo svjedoci rasta broja radnih mjesta prije kraja godine”, naglašava ekonomista Bob Bruska.

Riječ je o najmanjem broju otkaza u jednom mjesecu od početka recesije. Zvaničnici međutim ističu da je rano za slavlje.

“Očigledno je da postojI određena promjena, ali ne bih rekla da smo se izvukli iz loše situacije, zato što je broj nezaposlenih još visok. Veoma, veoma visok, što je neprihvatljivo”, kaže sekretarka za rad Hilda Solis.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Džon Bejner okrivljuje predsjednika i njegovu reformu zdravstvenog sistema za, kako je naglasio, spor ekonomski oporavak.

“Prvo se mora stati na put planu koji predsjednik pokušava da progura u Kongresu, a koji doprinosi gubitku radnih mjesta.”


XS
SM
MD
LG