Linkovi

Hag: Oprečna mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova


Trećeg dana rasprave o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, Austrija je pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu ocenila da je ono u skladu s medjunarodnim pravom.
Deklaraciju o nezavisnosti su usvojili izabrani predstavnici koji su izrazili volju naroda Kosova, a medjunarodno pravo to ne zabranjuje, rekao je pravni zastupnik Austrije Helmut Tihi.

S druge strane, Belorusija i Azerbejdžan konstatovali su da je deklaracija o jednostranoj nezavisnosti Kosova protivna međunarodnom pravu. Belorusija smatra da ne postoje ubedljivi pravni argumenti u korist secesije Kosova od Srbije, rekla je zastupnica te zemlje Elena Gricenko.

Zastupnik Azerbejdžana Agšin Medijev rekao je da činjenica da se međunarodno pravo ne bavi izričito secesijom, ne znači da je ona dozvoljena, tim pre što su takvi pokušaji skoro uvek povezani s nasiljem. Prema njegovim rečima, entiteti koji kršeći unutrašnje zakone države proglase secesiju, ne mogu se smatrati državama. Rasprava se nastavlja sutra kada će svoje stavove izložiti Bolivija, Brazil, Bugarska i Burundi.

XS
SM
MD
LG