Linkovi

Ahmadinedžad: Iran nastavlja obogaćivanje uranijuma


Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je da će Iran dodatno obogaćivati svoj uranijum, odbacujući tako zahtjeve Zapada da okonča nuklearni program. Ahmadinedžad je u današnjem govoru najavio da će Teheran proizvoditi uranijum obogaćen do 20 odsto.

Iranske vlasti odbacile su prijedlog da šalju osiromašeni uranijum u inostranstvo na dalju preradu, kako bi mogao da se koristi u iranskim rekatorima. Taj plan je trebalo da umanji zabrinutost zapadnih zemalja u pogledu iranskog nuklearnog programa. Međunarodna agencija za atomsku energiju je prošle sedmice usvojila rezoluciju u kojoj se Iran osuđuje zbog izgradnje drugog postrojenja za obogaćivanje uranijuma. Teheran je na rezoluciju odgovorio najavom da će izgraditi još 10 postrojenja.

Sjedinjene Države i Izrael, koji su izrazili zabrinutost u pogledu iranskih nuklearnih sposobnosti, nisu isključili moguću vojnu akciju kako bi se Teheran spriječio da razvije nuklearno oružje. Ahmadinedžad je međutim danas rekao da će Iran nastaviti sa nuklearnim aktivnostima, naglašavajući da Izrael i njegove pristalice to ne mogu da spreče.

XS
SM
MD
LG