Linkovi

Iranske vlasti oslobodile petoricu Britanaca


Petorica Britanaca, koji su prošle nedelje uhapšeni u Persijskom zalivu, oslobodjeni su iz pritvora, saopštile su iranske vlasti. U izjavi predstavnika iranske Revolucionarne garde navodi se da je posle istrage utvrdjeno da je jedrilica na kojoj su se Britanci nalazili ušla u iranske teritorijalne vode greškom.

Britanski ministar spoljnih poslova, Dejvid Milibend, potvrdio je te navode i rekao da se jedrilica i posada nalaze u medjunarodnim vodama i da se kreću ka Dubaiju. Otac jednog od oslobodjenih muškaraca rekao je da primio ovu vest sa velikim olakšanjem. Ratna mornarica iranske Revolucionarne garde je uhapsila Britance dok su 25. novembra plovili od Bahreina ka Dubaiju planirajući da učestvuju u sportskom jedrenju. Prema izveštaju organizatora takmičenja, jedrilica je „slučajno skrenula sa puta“ u iranske teritorijalne vode zbog problema sa propelerom.

Britanci su oslobodjeni samo nekoliko sati pošto je Milibend razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova, Manučerom Motakijem i zahtevao detaljne informacije u pogledu incidenta. Iranske snage su u martu 2007. pritvorile osam pripadnika britanske Kraljevske mornarice i sedam marinaca na ušću reke Šat-el-Arab u Persijski zaliv ali su ih oslobodili posle dve nedelje. Taj incident je doveo do zategnutih diplomatskih odnosa.

XS
SM
MD
LG