Linkovi

Kongres: Podeljena mišljenja o strategiji za  Avganistan


Američki zakonodavci dali su mešovite ocene novoj avganistanskoj strategiji predsednika Obame. Neki uključujući, članove predsednikove demokratske stranke, izražavaju zabrinutost povodom njegove odluke da pošalje veći broj vojnika u Avganistan.

Republikanski i demokratski zakonodavci navode da njihovi birači postavljaju pitanje zašto Sjedinjene Države povećavaju obim angažovanja u Avganistanu kad postoje brojna domaća pitanja koja treba rešavati.

Medjutim, republikanski senator Džon Mekejn je u sredu pozdravio predsednikovu odluku da pošalje još 30 hiljada američkih vojnika u Avganistan. Mekejn kaže da će dodatne američke snage kao i veća vojna predanost američkih saveznika, zaustaviti jačanje pobune i istovremeno stvoriti uslove za uspeh u Ahganistanu. Republikanski senator je to izjavio u Senatskom odboru za oružane snage. Medjutim, Mekejn, koji je član tog tela kaže da se protivi, kako se izrazio, „proizvoljnom datumu” za povlačenje američkih trupa. On smatra da će to samo ohrabriti al-Kaidu i Taliban.

Predsednik pomenutog odbora, Karl Levin, rekao je da je odredjivanje datuma povlačenja, odnosno jul 2011, „razuman način“ da se avganistanskoj vladi prenese osećaj hitnosti što je od suštinske važnosti za uspeh.

Demokrata Ras Fajngold, medjutim, smatra da rat u Avganistanu nije više u interesu američke nacionalne bezbednosti i ne podržava odluku o slanju dodatnih trupa. Fajngold ističe da je „skupa kocka“ preduzeti izgradnju nacije u ime, kako se izrazio, „korumpirane vlade sumnjivog legitimiteta.“

XS
SM
MD
LG