Linkovi

Američki funkcioneri traže podršku za Obamin plan


Visoki američki funkcioneri navode da je nova strategija predsednika Baraka Obame za Avganistan najbolji način da se zaustavi zamah pobune Talibana.

Državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u pretresu pred Senatskim odborom za oružane snage da je u nizu teških opcija predsednikov novi plan najbolji način da se Sjedinjene Države i njihovi saveznici zaštite od budućih napada ekstremista.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je pred istim odborom izjavio da bi neuspeh medjunarodnih vojnih nastojanja u Avganistanu značio da će Taliban „preuzeti kontrolu“ u najvećem delu zemlje, što bi dovelo do obnavljanja utočišta za al-Kaidu.

On je granicu izmedju Avganistana i Pakistana nazvao „epicentrom ekstremističkog džihadizma.“ Gejtsje istom prilikom priznao prošle američke greške i podvukao važnost stabilizacije čitavog regiona. Takodje je ukazao na raniji poraz Rusije u tom regionu i naglasio da bi, ukoliko Sjedinjene Države pretrpe sličan neuspeh, to imalo ozbiljne posledice po Ameriku i svet. Sekretar za odbranu je takodje ukazao da je Pakistan, kao nuklearna sila, skeptičan u pogledu pouzdanosti Vašingtona kao strateškog partnera zbog povlačenja Amerike iz regiona 1990-ih i kasnijeg prekida vojnih odnosa sa Islamabadom. Gejtssmatra da se ta percepcija mora izmeniti.

U istom senatskom odboru svedočio je danas i načelnik združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Država, admiral Majk Malen. On je ukazao da predsednikova odluka nudi komandantima na terenu neophodne resurse za konfrontaciju sa Talibanom. Medjutim, Malen je naglasio da njegova najveća briga nije broj vojnika, već obezbedjenje da vojna nastojanja budu propraćena dobrom upravom u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG