Linkovi

Ministar odbrane Srbije u poseti SAD


Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac boravi u višednevnoj poseti SAD, čiji je radni deo započeo danas u Pentagonu razgovorom sa svojim američkim kolegom Robertom Gejtsom.

Ministar Šutanovac ocenio je današnji sastanak sa američkim sekretarom za odbranu kao veoma dobar početak jedne od najznačajnijih poseta ministarstva odbrane koja bi trebalo da doprinese i poboljšanju celokupnih odnosa dve zemlje. Šutanovac je istakao da Srbija ima mnogo interesa u Americi i da je najveći deo razgovora bio posvećen daljoj razmeni iskustava i školovanja oficira Vojske Srbije na – kako se izrazio – vojnim akademijama, koje se smatraju naprestižnijim u svetu.

„Razgovarali smo o daljim aktivnostima Srbije, pre svega u okviru Partnerstva za mir, informisao sam sekretara odbrane gospodina Gejtsa o našim aktivnostima u Čadu, i željama da uzmemo učešće u nekim drugim mirovnim misijama sa svojim partnerima iz Evrope. Takođe sam ga informisao o toku završetka procesa profesionalizacije Vojske Srbije, posle čega će i naša vojska biti potpuno drugačija i inter-operabilna sa svim snagama u svetu, da učestvuje u mirovnim operacijama. U ovom trenutku, ozbiljnije učešće, kako bi smatrale SAD, zaista je teško izvodljivo za nas iz više razloga, i tehničkih i političkih... O problemima u vezi kojih smo se sa gospodinom Bajdenom saglasili da se nismo saglasili, danas nismo razgovarali“, rekao je ministar Šutanovac posle razgovora u Pentagonu.

Srpski ministar odbrane sutra putuje u Ohajo, gde će imati susrete sa najvišim zvaničnicima Nacionalne garde te američke države, s kojom Vojska Srbije već godinama izuzetno uspešno sarađuje.

„Ono što je bitno reći jeste da očekujemo da tokom sledeće godine ta saradnja bude na još većem nivou i takođe moram da kažem da očekujemo da sve donacije i investicije koje dolaze iz SAD budu mnogo vidljivije nego što je su, jer nažalost građani Srbije nisu svesni da je Amerika u poslednjih devet godina donirala preko 500 miliona dolara, jer taj novac naprosto nije vidljiv kao neki drugi. Znači želja nam je da razvijamo civilno-vojnu sradanju, uz školovanje naših oficira u Americi, što je veoma, veoma važna strateška stvar za našu vojsku“, dodao je Šutanovac.

Do petka, kada se poseta završava, ministar Šutanovac imaće sastanke u Beloj kući, Stejt Departmentu, Senatu i Predstavničkom domu, a kako je rekao - cilj je da se pridobiju simpatije i onih koji su imali ili i dalje imaju određene predrasude prema Srbiji ili Vojsci Srbije.

XS
SM
MD
LG