Linkovi

Počela rasprava o nezavisnosti Kosova pred Medjunarodnim sudom pravde


Pred Medjunarodnim sudom Pravde danas je počela rasprava o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Članovi delegacije Srbije izneli su stav da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i rezolucijom Saveta bezbednosti UN, dok su predstavnici vlade Kosova naglasili da je Kosovo nezavisna država bez obzira da li to Srbija prihvata ili ne.

Šef delegacije Srbije Dušan Bataković rekao je da je proglašenjem nezavisnosti Kosova ugrožen medjunarodni pravni poredak zasnovan na suverenitetu i teritorijalnom integritetu država.

„Srbi na Kosovu postali su takoreći manjina u sopstvenohj zemlji Jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremene vlade Kosova predstavlja flagrantno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.“

Bataković je dodao da je uprkos tome Srbija odlučila da na proglašenje nezavisnosti reaguje na miran i legalan način i da je i dalje spremna da pregovorima traži kompromisno rešenje.

Članovi tima Srbije istakli su takodje da je Savet bezbednosti UN zatražio da se za Kosovo pronađe političko rešenje koje podrazumeva očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, uz autonomiju Kosova, kao i da Kosovo nema karakteristike države, pošto osnovne poluge vlasti pripadaju međunarodnim institucijama, kao što su Kfor, Euleks i civilna misija UN - UNMIK. Pravni eksperti tima Srbije takodje su izneli mišljenje da pravo naroda na samoopredeljenje ne može biti opravdanje za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i da je time stvoren opasan presedan koji bi mogao da podstakne secesionističke pokrete drugde u svetu.

Zastupajući vladu u Prištini, ministar spoljnih poslova Skender Hiseni izjavio je, medjutim, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da deklaracija kojom je ona proglašena nije u suprotnosti sa medjunarodnim pravom. On je dodao da bi obnova pregovora o statusu na zahtev Srbije, koja ne želi da prihvati nezavisno Kosovo, unazadila stanje u regionu i mogla da vodi novom ratu.

“Kosovske vlasti pozdravile bi razgovore sa Srbijom o praktičnim pitanjima, na ravnopravnoj osnovi izmedju dve suverene, susedne države, ali ne mogu prihvatiti pregovore koji bi u pitanje doveli nezavisnost Kosova. Uprkos suprotnim tvrdnjama Srbije i zaista uprkos pritiscima Srbije, kosovski Srbi sve više uzimaju učešća u izgradnji institucija na Kosovu. Pomirenje naših zajednica je stalni prioritet institucija Kosova,” rekao je Hiseni.

Članovi pravnog tima vlade u Prištini izneli su tvrdnju da rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nije bila prepreka da se usvoji deklaracija o nezavisnosti Kosova i da ona ne zabranjuje nezavisnost Kosova, niti postavlja uslov da Beograd mora da odobri proglašenje nezavisnosti.

Posle današnje rasprave dve strane su ponovile svoje već poznate stavove. Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je da se nada da će preovladati racionalnost:

“Očekujemo da će, pošto Medjunarodni sud pravde objavi svoje mišljenje, u medjunarodnoj zajednici preovladati stav da se jednostranim postupcima ne mogu rešavati problemi u svetu i da se rešenja ne mogu nametati spolja već da je potrebno sesti i pregovarati razumno i strpljivo dok se ne dodje do kompromisa.”

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni rekao je da u raspravi pred Medjunarodnim sudom pravde nije bilo ničeg novog:

“Na današnjoj raspravi nismo čuli ništa novo. U stvari, ono što smo čuli od delegacije Srbije samo potvrdjuje legitimnost i ispravnost odluke da Kosovo bude nezavisno.”

Pored zastupnika Beograda i Prištine svoje stavove o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova izložiće predstavnici još 27 država, a rasprava će trajati do 11. decembra. Kako se očekuje, nekoliko meseci kasnije, 15 sudija Medjunarodnog suda pravde, koje predvodi predsedavajući Hisaši Ovada iz Japana, objaviće savetodavno mišljenje koje nije obavezujuće za države.

XS
SM
MD
LG