Linkovi

Sjedinjene Države nastoje da prodube veze sa Pakistanom


Dnevnik Vašington post izveštava da nova strategija predsednika za rat u Avganistanu obuhvata produbljivanje veza Vašingtona sa Pakistanom, uključujući dodatnu vojnu i ekonomsku saradnju.

Vašington post beleži da je predsednik Obama ranije ovog meseca poslao pakistanskom predsedniku pismo na dve strane u kojem obećava dugoročne odnose, uključujući veću razvojnu i trgovinsku pomoć, poboljšanje obaveštajne saradnje, poboljšanje vojne pomoći i više javnih pohvala a manje kritika na račun Pakistana.

U istom izveštaju se navodi da se u pomenutom pismu takodje „neuobičajeno otvoreno” upozorava pakistanska vlada da ne može da nastavi korišćenje zabranjenih vojnih grupacija u cilju ostvarenja svojih političkih ciljeva.

U istom dnevniku se izveštava da je Obamina administracija zaključila da američka nastojanja u tom regionu ne mogu da da budu uspešna bez saradnje sa Pakistanom. U pomenutom izveštaju se isto tako navodi da američki funkcioneri veruju da bi mogućne dugoročne posledice propusta u suzbijanju ekstremista u Pakistanu daleko prevazišle posledice eventualnog neuspeha u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG