Linkovi

Saveti senatora pred govor predsednika Obame o Avganistanu


Dok se američki predsednik Barak Obama priprema da saopšti svoju novu strategiju za Avganistan, članovi Kongresa nude savete u poslednjem trenutku. Novinarka „Glasa Amerike“ Pola Vulfson izveštava da će predsednik Obama izneti svoj plan u utorak, prilikom obraćanja naciji iz američke vojne akademije u Vest Pointu, dok se zakonodavci vraćaju na posao posle praznične pauze u radu Kongresa.

Podrška Kongresa biće ključna za plan predsednika Obame, jer zakonodavci moraju da odobre finansijska sredstva za rat. Karl Levin, demokrata iz Mičigena, koji se nalazi na čelu senatskog Odbora za oružane snage, kaže da predsednikov fokus mora biti na poboljšanju sposobnosti avganistanske vojske.

„Ključ je povećanje avganistanskih snaga. Ne američkih“.

Levin je u programu TV mreže CBS „Face the Nation“ rekao da predsednik Obama mora da iznese detaljnu strategiju koja će na kraju omogućiti Avganistancima da sami sebe zaštite:

„Ako je misija osposobiti ih da se bore sa Talibanom – a verujem da će to biti izneto kao osnovna misija u predsednikovom govoru – to bi bila važna stvar da bi se dobila podrška demokrata“.

Avganistan je jedno pitanje u kojoj predsednik može da računa na podršku Republikanaca. Članovi opozicione stranke u Kongresu apeluju da se poveća broj vojnika u Avganistanu. Među njima je i senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline, jedan od članova Odbora za oružane snage.

„To nije bilo koje mesto na planeti. To je mesto gde je, kad su Rusi otišli, Taliban preuzeo kontrolu, stao na stranu al- Kaide, napao nas i usmrtio 3.000 Amerikanaca“.

Velika dilema za one koji podržavaju povećanje broja vojnika – a svaki će navodno koštati milion dolara godišnje - jeste kako pokriti te troškove. Grejem je u emisiji mreže ABC „This Week“ izjavio da rat mora da bude prioritet na listi troškova i da bi smanjenja sredstava trebalo sprovesti u drugim programima.

„Kako se rangira naša nacionalna bezbenost u smislu troškova? Da li ima stvari koje možemo učiniti u paketu stimulativnih mera? Da li možemo smanjiti zakonski predlog za reformu zdravstvene nege i druge velike troškove kako bi platili za rat koji ne smemo izgubiti“, upitao je Grejem.

Jedna ideja koja se čuje na Kapitol Hilu je specijalni porez na rat. Senator Evan Baj, demokrata iz Indijane, kaže da je to pogrešna ideja.

„Ako se već mora razgovarati o povećanju poreza ne treba to činiti sada, dok ekonomija još nije dovoljno jaka i na dobroj osnovi“.

Tokom gostovanja u nedeljnoj emisiji TV mreže Foks News, Baj je rekao da će predsednik u svom govoru morati da se osvrne na brige oko troškova rata.

Predsednik Obama je blizu tri meseca razmatrao sve opcije u Avganistanu, provodeći sate u detaljnim diskusijama iza zatvorenih vrata sa svojim timom za nacionalnu bezbednost. Očekuje se da će u utorak saopštiti da šalje dodatnih 30 do 35 hiljada vojnika. Međutim, njegovi pomoćnici su takođe jasno stavili do znanja da će predsednik govoriti o dugoročnoj misiji i planovima da Avganistanci u krajnjoj instanci budu u stanju da se brinu o sopstvenoj bezbednosti kako bi američke snage mogle da se vrate kući.

XS
SM
MD
LG