Linkovi

Iran planira izgranju još deset objekata za obogaćivanje uranijuma


Iranski državni mediji prenose da vlada planira da izgradi deset novih postrojenja za obogaćivanje uranijuma, sličnih glavnom objektu tog tipa u Natancu.

Državni mediji objavili su da je pet lokacija već odobreno za izgradnju novih postrojenja, dok je Iranska agencija za atomsku energiju dobila zadatak da pronađe još pet.

Portparol Bele kuće Robert Gibs izjavio je da bi Iran tim činom ozbiljno prekršio svoje međunarodne obaveze i dodao da je to "još jedan primer da teheran bira da se izoluje od sveta".

Ranije danas, iranski zakonodavci zatražili su od vlade da smanji saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Predsednik parlamenta Ali Laridžani rekao je zakonodavcima da strani pritisak na Iran predstavlja „zastarelu igru“.

Rezolucijom Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja je usvojena u petak, Iran se kritikuje zbog oglušivanja o zahteve međunarodne zajednice da zamrzne aktivnosti na obogaćivanju uranijuma i zbog tajne izgradnje nuklearnog objekta Fordou, u blizini grada Kom. Rezolucijom se zahteva da Iran odmah obustavi izgradnju tog postrojenja i pruži podatke o svakom drugom, eventualnom, tajnom nuklearnom objektu.

XS
SM
MD
LG